Papier en karton spelen centrale rol in biobased economy

Een biobased economy is een economie die draait op biomassa als grondstof in plaats van fossiele grondstoffen als olie en gas.

De papier- en kartonsector werkt van nature met biobased grondstoffen voor papier en karton. Door de eeuwen heen traden diverse grondstofveranderingen op, maar de laatste decennia zijn papier en karton gebaseerd op houtvezels. Vers, maar meestal hergebruikt in de vorm van oud papier. Op dit moment staan we aan de vooravond van een volgende transitie naar alternatieve grondstoffen. Wij vertellen u graag hoe.

Het gebruik van nieuwe lokale vezelbronnen kan de duurzaamheid van papier en karton verder verhogen, voor nieuwe functionaliteiten zorgen en/of een kostenreductie teweegbrengen. Als we het draagvlak voor deze nieuwe duurzame producten willen vergroten, moeten we ons bewust zijn van alle mogelijke effecten in de keten en de rest van de industrie. Ook is het belangrijk dat we alle belangrijke stakeholders bij deze ontwikkeling betrekken.

Goede voorbeelden

Op deze pagina (zie navigatie aan linkerzijde) vindt u een aantal voorbeelden van alternatieve vezels in karton en papier. Zo krijgt u een goed beeld van wat er kan! Ziet u zelf ook kansen om uw papieren producten of kartonnen verpakkingen te verduurzamen? Of wilt u over één van deze voorbeelden doorpraten? Neem dan contact met ons op.