Goede voorbeelden

Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden om nieuwe, alternatieve vezels in karton en papier te verwerken. Zo krijgt u een goed beeld van wat er kan op dit gebied. Ziet u zelf kansen of wilt u over een van deze voorbeelden doorpraten? Neem dan gerust contact met ons op.

Nederlandse vezels in eurobiljetten

VHP Security Paper (Ugchelen) kan lokale hennepvezels gebruiken om katoenvezels in papiergeld te vervangen. Dat leidt tot verlaging van de prijs en de waterfootprint.

Eierdoos van gras

Vormkartonproducent Huhtamaki uit Franeker bracht een eierverpakking op de markt die voor 50 procent uit grasvezels – deels zichtbaar en voelbaar – bestaat. Huhtamaki zet daarmee de volgende stap in duurzaamheid. De innovatieve verpakking ligt sinds oktober 2014 in de supermarktschappen en past in het op verduurzaming gerichte beleid van Huhtamaki.

Meer informatie:

Gras als verpakkingsmateriaal

Smart Packaging Solutions (Loenen) ontwikkelde een verpakking waarin een grote hoeveelheid gras is verwerkt. Dit zijn grasvezels die tot voor kort als ‘onbruikbaar’ werden gezien.

Meer informatie:

Toiletpapier van olifantsgras, etikettenpapier en drankkarton

WEPA Nederland (Swalmen) gebruikt olifantsgras gebruiken voor de productie van toiletpapier. Daarvoor heeft het bedrijf een contract afgesloten voor de aanplant van 100 hectare olifantsgras in de komende drie jaar. Daarnaast realiseerde WEPA in april 2016 een ‘omnipulper’ die ook etikettenpapier en drankenkartons verwerkt tot geschikte vezels voor papier.

Meer informatie:

Buitenlandse innovatie met nieuwe vezels

Ferrero heeft in samenwerking met Stora Enso papier ontwikkeld waarin hazelnootschalen als bijproduct van bijvoorbeeld de Nutella-productie zijn verwerkt.