Technische en economische aspecten

Bij het selecteren van geschikte grondstoffen spelen technische en economische aspecten een belangrijke rol. De grote variëteit in papier- en kartonsoorten biedt veel mogelijkheden voor nieuwe grondstoffen om papier mooier, sterker en/of goedkoper te maken. Of om papier- en kartonsoorten verder te verduurzamen met nieuwe grondstoffen. De wensen en eisen variëren per productsoort.

 

Testen hoe uw vezels functioneren?
Er zijn diverse organisaties die u kunnen helpen bij het analyseren van de mogelijkheden van nieuwe vezels in papier. Op diverse aspecten en op verschillende schaal.

WageningenUR
Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt de mogelijkheden van biobased grondstoffen voor onder andere de papier- en kartonsector. Op kleine schaal (1-50kg) kunnen mechanische en chemische pulp- en scheidingsprocessen worden getest. Laboratoriumfaciliteiten zijn beschikbaar voor vezelanalyses (fysisch en chemisch) en analyse van de bijproducten. Zie voor meer informatie de website van WageningenUR.

Millvision
Millvision heeft een nat- en drooglaboratorium en enkele pilotfaciliteiten voor de verwerking van natuurlijke vezels in bijvoorbeeld papier. Meer informatie over haar faciliteiten is te vinden in de flyer en op haar website.

Van Houtum
Papierproducent Van Houtum heeft een pilotpulper die speciaal is ontwikkeld om éénjarige gewassen te ontsluiten tot vezels voor de papierfabricage. De ontsluiting berust op een milde chemisch-mechanische ontsluiting met een capaciteit van 100 tot 250 kilo per batch. Op laboratoriumschaal kunnen blaadjes worden geproduceerd en getest op de gewenste eigenschappen. Tevens kan de impact op de waterfractie worden geanalyseerd. Zie voor meer informatie de flyer van Van Houtum.

Schut Papier
Schut Papier kan laboratoriumresultaten opschalen naar pilotpapierproductie. De papiermachine bij Schut Papier is één van de kleinste machines op industriële schaal. Zij biedt haar productie- en proeffaciliteiten aan voor pilotpapierproductieproeven. Onderzoek vindt plaats per batch van 500 kilo of op uurbasis. Bekijk de flyer.