Vraag en antwoord -
nieuwe vezels in papier en karton

 • Waarom heeft de papierindustrie nieuwe grondstoffen nodig?

  De wereldwijde papier- en kartonconsumptie neemt toe. Het gebruik van grafische papiersoorten (waaronder print- en schrijfpapier) neemt weliswaar af, maar de markt voor verpakkingen en hygiënepapier ontwikkelt zich positief. Met de groeiende wereldbevolking en welvaart neemt de vraag naar verpakkingen en hygiënepapier verder toe. Dat geldt dus ook voor de vraag naar grondstoffen.

 • Ik ben op zoek naar papier of karton met vezels uit lokale reststromen. Waar kan ik dit kopen?

  Papier- en kartonproducten waarin lokale reststromen zijn verwerkt zijn (nog) niet direct in de winkel of via groothandels te koop (met uitzondering van de graseierdoos).
  Afhankelijk van het product dat u zoekt, kunt u contact opnemen met de betreffende fabriek die het produceert/zou kunnen produceren. Op de VNP- website vindt u informatie over en contactgegevens van alle Nederlandse papier- en kartonfabrieken en hun productsoorten.

 • Ik ben op zoek naar bio-afbreekbaar papier. Waar is dit te koop?

  Alle papier- en kartonproducten zijn biobased en bio-afbreekbaar.

 • Ik heb reststromen die ik graag verwerkt wil hebben in papier- of kartonproducten die ik binnen mijn eigen organisatie/keten inzet. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

  Afhankelijk van het product dat u wilt maken, kunt u contact opnemen met de betreffende fabriek die het produceert of zou kunnen produceren. Zij gaan met u na of het betreffende product met uw reststromen kan worden gemaakt. Op de VNP-website vindt u informatie over en contactgegevens van alle Nederlandse papier- en kartonfabrieken en hun productsoorten.
  Als u advies wilt hebben over de inzetbaarheid van uw grondstof, kunt u contact opnemen met het Kenniscentrum Papier en Karton.

 • Welke stappen zijn nodig om draagvlak voor een nieuwe grondstof te krijgen?

  Voor het programma Biorefinery van de Energietransitie Papierketen is de communicatietool Vizier ontwikkeld. Deze communicatietool doorloopt de stappen die nodig zijn om draagvlak te krijgen voor een nieuwe grondstof. U kunt de tool dus gebruiken bij de lancering ervan. Vizier plaatst nieuwe grondstoffen letterlijk in de kijker. Aan de hand van de conclusies uit elke stap van V > I > Z > I > E > R kunt u de communicatie zo bijsturen dat de maatschappij ook echt nieuwe grondstoffen accepteert. Wilt u meer hierover weten? Neem dan contact met ons op.

 • Ik heb een cellulosehoudende reststroom. Kan ik deze inzetten in papier?

  De grote variëteit in papier- en kartonsoorten biedt veel mogelijkheden voor nieuwe grondstoffen om papier mooier, sterker en/of goedkoper te maken. Of om papier- en kartonsoorten verder te verduurzamen met nieuwe grondstoffen. De wensen en eisen variëren per productsoort. Hier vindt u meer informatie over de verschillende productsoorten en de technische en economische haalbaarheid.

 • Bij wie kan ik terecht als ik meer wil weten over de inzetbaarheid?

  Als u weet in welke productsoort uw vezels het beste passen, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de betreffende fabriek. Op de website van de VNP vindt u de informatie en contactgegevens van alle Nederlandse papier- en kartonfabrieken en hun productsoorten. Als u advies wilt hebben over de inzetbaarheid van uw grondstof, kunt u contact opnemen met het Kenniscentrum Papier en Karton.

 • Welke grondstoffen of reststromen zijn geschikt voor productie van papier en karton?

  Geschikte grondstoffen en reststromen zijn van plantaardige oorsprong. Ze worden op gecontroleerde wijze geoogst of ingezameld, en zijn geschikt voor meermalig gebruik en de vervolgtoepassingen in een lokale kringloop. De functionele en economische toepasbaarheid varieert per productsoort. Hier vindt u meer informatie over de verschillende productsoorten en de technische en economische haalbaarheid.

 • Waarom zijn papier en karton bij uitstek duurzame materialen?

  Papier en karton zijn gemaakt van een natuurlijke, hernieuwbare en recyclebare bron. Nederlandse en Europese papier- en kartonbedrijven maken uitsluitend gebruik van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerd bos. Voor iedere boom die nodig is om papier van te maken, worden er anderhalf terug geplant. Van het in Nederland geproduceerde papier en karton heeft meer dan 80 procent oud papier als grondstof. Een papiervezel kan meer dan acht keer worden gerecycled voordat hij het einde van zijn levenscyclus bereikt.

 • Welke voorbeelden zijn er van papier- en kartonproducten met alternatieve grondstoffen?

  Elders op deze website vindt u een overzicht van papier- en kartonproducten met alternatieve grondstoffen als tomatenstengels, paprikastengels, gras of olifantsgras.