Laatste nieuws

Coldenhove Papier lanceert duurzame blisterverpakking

Een papieren ‘lidding’ is bij doordrukblisterverpakkingen veel milieuvriendelijker dan de bekende aluminiumvariant. Dat blijkt uit een lifecycle assessment (LCA) die recent werd uitgevoerd door CE Delft.

Chewing Gum with box

Papier scoort op 15 van de 18 onderzochte milieueffecten beter dan aluminium.  Op 10 van deze 15 effecten scoort een papieren lidding tot maar liefst 4 keer beter. De conclusie dat een lidding op papierbasis beter is voor het milieu, is daarmee gerechtvaardigd.

Met deze resultaten intensiveert Coldenhove Papier de lancering van een papieren lidding voor blisterverpakkingen in Europa. De innovatieve oplossing wordt in Finland al gebruikt door een leidende Europese producent van kauwgom. Coldenhove Papier verwacht dat andere bedrijven met duurzame doelstellingen volgen en richt zich onder meer op producenten en verpakkers van voedingssupplementen en zoetwaren en op de farmacie. Op de innovatie is patent aangevraagd.

Coldenhove Papier gaf opdracht tot dit onafhankelijk onderzoek om haar claim dat papier een duurzame en passende vervanger is van aluminium te onderbouwen en te versterken. Een lidding is de doordrukstrip op de blisterverpakking van bijvoorbeeld kauwgum en aspirine. Daarvoor wordt tot op heden vooral aluminium gebruikt. Recente testen door potentiele afnemers in onder meer België, Duitsland, Italië, Nederland en Zweden wijzen uit dat de papieren lidding uitstekend toepasbaar is op bestaande verpakkingslijnen.

De barrière van de papieren lidding is in het laboratorium getest onder tropische omstandigheden, overeenkomstig de geldende ISO- en ASTM-normen. Daarbij behaalt de papieren lidding een waterdampdoorlaatbaarheid van minder dan 3 gram/m2/24 uur. Deze uitzonderlijk goede barrière zorgt ervoor dat de inhoud van de verpakking niet aangetast wordt. Bovendien is de bedrukbaarheid uitstekend en geschikt voor verschillende druktechnieken.

De LCA is uitgevoerd overeenkomstig de ISO-standaard good LCA practice, waarbij 1 m2 gecoat lidding papier is vergeleken met 1 m2 gecoat op aluminium gebaseerde lidding foil van 20 μm.