Laatste nieuws

‘Deep eutectic solvents’ winnende concept CEPI’s Two Team Project

Woensdag 27 november werden tijdens de European Paper Week in Brussel de 8 winnende projecten van CEPI’s Two Team Project bekendgemaakt. Twee teams waren voor de pulp- en papierindustrie een jaar lang op zoek naar doorbraaktechnologieën voor een CO2-arme industrie in 2050. Tijdens hun rondgang werd in februari ook Nederland bezocht.

‘Het blauwe team’ kwam als winnaar uit de bus met het concept ‘deep eutectic solvents’. Een gloednieuwe technologie waarmee hout en andere biomassa bij lage temperaturen wordt gescheiden in haar zuivere polymeren. Zo levert het hoge kwaliteit cellulose, dat bruikbaar is in de papier- en kartonindustrie, en zuivere lignine als basis is voor biobased chemicaliën. Introductie van dit concept wijzigt het productieproces voor cellulose voor papier en karton drastisch en maakt energie-efficiënte productie van pulp uit hout en agrarische reststromen op kleine schaal mogelijk! Het is ontwikkeld in de groep van prof. Maaike Kroon van de Technische Universiteit Eindhoven, waar reeds verbazingwekkende resultaten met deze technologie zijn behaald. Een ander interessant concept van Nederlandse bodem is het gebruik van superkritisch CO2, dat het energieverbruik bij het drogen en kleuren van papier drastisch kan reduceren.

De komende jaren worden de concepten verder onderzocht en ontwikkeld.

Het winnende team heeft met Math Jennekens (Sappi), Daniela Trambitas (Feyecon) en Annita Westenbroek (VNP) een sterk Nederlands tintje. “De grootste doorbraak is het feit dat een variëteit aan betrokkenen uit de sector in dit project een jaar lang eensgezind heeft kunnen werken aan concepten die een grote verandering kunnen betekenen voor de gehele Europese pulp- en papiersector”, aldus Westenbroek.

Two Team Project - groepsfoto