Laatste nieuws

DS Smith Paper De Hoop: minder grondwater dankzij slimme innovatie

Dankzij een innovatie van waterzuiveringsinstallatie Industriewater Eerbeek (IWE) weet papierfabriek DS Smith uit Eerbeek flink te besparen op grondwater. IWE zuivert het water zo goed dat het via een speciale leiding wordt teruggeleverd aan de papierfabriek. Die kan het zonder problemen weer gebruiken in het papierproces.

Industriewater EerbeekSinds jaar en dag zuivert Industriewater Eerbeek de afvalstromen van papierfabrieken uit de omgeving, waaronder DS Smith Paper De Hoop. Het gezuiverde water werd daarop geloosd op het oppervlaktewater. De papierfabriek heeft echter al jaren de wens om het gezuiverde water weer terug te kunnen nemen. Dat zou hen fors schelen in de onttrekking van grondwater voor het proces in de papierfabriek.

“We kwamen echter niet tot een juiste zuivering van het water”, zegt Alfons Koelen, manager Operations Development & Innovation bij DS Smith Paper De Hoop. “Dat is nodig omdat het gezuiverde water van Industriewater niet direct te hergebruiken is in het papierproces. Het afvalwater moet volledig gezuiverd worden van calcium.” Dat is wel mogelijk met chemische middelen, maar beide partijen gingen op zoek naar een milieuvriendelijke oplossing.

Bij Industriewater Eerbeek kreeg directeur Walter Hulshof een Eureka-ervaring. Hij ontdekte dat als de zuiveringsstappen in vijf stappen na elkaar worden genomen, er voldoende calcium uit gehaald kan worden. Dankzij de subsidieregeling Biodiversiteit & Bedrijfsleven, die door RVO.nl werd uitgevoerd, is voor de nieuwe zuiveringsinstallatie 3,5 ton euro beschikbaar gekomen. “Deze technologie is weliswaar bekend, maar wordt voor zover wij weten in de waterzuivering nog nergens ter wereld op deze schaal, op een stabiele manier én onderhoudsvrij toegepast.”

Het voordeel – circa 100 m3/h minder water onttrekken uit de bodem – was echter niet voldoende om een business case op te laten draaien. Het werd wel financieel mogelijk door de aanleg van de waterleiding te combineren met het aanleggen van een biogasleiding. Deze levert biogas van Industriewater Eerbeek aan DS Smith. Hulshof: “Wij produceren al sinds 1985 biogas van afvalstromen in onze anaerobe reactor. Daarmee wekken we in onze gasmotoren jaarlijks circa 10 MWh stroom op. Maar die gasmotoren hebben geen goed rendement. Het biogas zou, als aardgasvervanger, veel efficiënter gebruikt kunnen worden door DS Smith.”

Nadat gasnetbeheerder Liander bereid was gevonden de biogasleiding te leggen, wordt sinds april dit jaar naast gezuiverd water ook biogas geleverd aan DS Smith De Hoop. “Door biogas af te nemen van Industriewater voor onze eigen warmtekrachtinstallatie besparen we 3,6 miljoen m3 aardgas-equivalenten. Dat scheelt bij ons netto 5500 ton CO2-uitstoot”, aldus Koelen.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het gehele artikel is te lezen in het april-nummer van Utilities.