Laatste nieuws

Vertegenwoordigers EU beleven papier en karton

‘De Nederlandse papier- en kartonsector ademt circulariteit.’ Met deze woorden werden vrijdag 18 maart zeventig permanent vertegenwoordigers van de Europese Unie ontvangen bij Smurfit Kappa Roermond Papier.

In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU kregen zij een exclusief kijkje achter de schermen van het grootste en meest energiezuinige papierbedrijf van ons land. Het bezoekt werd georganiseerd door de Koninklijke VNP en CEPI.

De Europese delegatie wordt rondgeleid bij Smurfit Kappa Roermond Papier IIDe circulaire economie staat met hoofdletters geschreven als het gaat over het Nederlandse voorzitterschap. De Nederlandse papier- en kartonsector in het algemeen en Smurfit Kappa Roermond Papier in het bijzonder spelen een voortrekkersrol in de overgang van een economie die is gebaseerd op fossiele grondstoffen naar één waarin biobased materialen de norm zijn. Voorbeelden daarvan zijn de 100 procent inzet van oudpapier als basis voor nieuw papier en karton, afvalstoffen van het ene bedrijf die dienen als grondstof voor het andere, de productie van brandstof uit reststoffen in het oudpapier en een state-of-the-art waterzuivering, waarin water schoner terug de natuur ingaat dan het eruit kwam.

Daarnaast ontwikkelt de sector steeds meer papier- en kartonproducten uit nieuwe grondstoffen, zoals tomatenstengels, gras en miscanthus en werd het energieverbruik de afgelopen jaren met een kwart gereduceerd.

De delegatie uit Brussel toonde zich onder de indruk van het bezoek aan het Roermondse bedrijf. ‘Bij Smurfit Kappa Roermond Papier merk je dat je middenin de circulaire economie staat. Dan blijkt dat geen toekomstmuziek, maar onderdeel van het hier en nu.’ Jo Cox – directeur van Smurfit Kappa Roermond Papier – blikt tevreden terug. ‘Deze sector is een fantastisch voorbeeld van de circulaire economie. Circulariteit zit in ons DNA. Henk van Houtum (voorzitter VNP) vult aan: ‘in een hightech productieproces maken de bedrijven in deze sector op zeer duurzame wijze producten die onmisbaar zijn in de samenleving. Dat hebben we vandaag heel veel mensen laten beleven.’