Laatste nieuws

Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen onder indruk van papier- en kartonsector

Vrijdag 28 november bezochten MEP Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en haar medewerker Witte Wijsmuller onze sector. Ze waren te gast bij Smurfit Kappa Roermond Papier (SKRP) en Van Houtum. Zowel in Roermond als Swalmen werd zij rondgeleid door de fabriek.

Na een presentatie van de sector – waarin veel aandacht werd besteed aan onze innovatieagenda ‘Creating Sustainable Fibre Solutions’ – verzorgde Jo Cox (algemeen directeur SKRP) een presentatie over zijn fabriek. Onder andere de bijzondere milieuprestaties en de reputatie van ‘duurzame mill’ kwamen uitgebreid aan bod. Ook Rofire, de brandstof die Smurfit Kappa Roermond Papier produceert uit het afval dat wordt gevonden tussen het oudpapier, werd besproken.

Daarnaast werd gepraat over de inzet van residu van andere papierfabrieken, het uitsluitend werken met oudpapier als grondstof en de inzet van afvalproducten van een babyvoedingfabriek in Nunspeet. Cora merkte op het bijzonder te vinden hoeveel ontwikkelingsrichtingen er in de papier- en kartonindustrie zijn.

Bas Gehlen (algemeen directeur Van Houtum) leidde het programma in Swalmen. Bas motiveerde de keuze van Van Houtum volop in te zetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen met de woorden ‘mvo zit in onze genen, in onze cultuur’. Het verhaal achter het cradle-to-cradle hygiënepapier ‘Satino Black’ kwam uiteraard ter sprake. Ook lichtte hij toe dat Van Houtum mensen met een geestelijke beperking de kans geeft bij de fabriek aan de slag te gaan. ‘Zij horen er volledig bij en zijn apetrots hier te werken’.

Daarnaast benadrukte hij dat Van Houtum niet in beperkingen, maar in kansen denkt. ‘Grondstoffen worden schaarser, dus zoeken wij naar niches. We zetten etiketten van bierflesjes van Gulpener in als grondstof. Of kweken olifantsgras. Ook het inzamelen van drankenkartons vanaf 1 januari 2015 biedt mogelijkheden.’ Bas: ‘voorheen dachten we dat innoveren iets voor grote bedrijven met honderd laboranten was. Inmiddels weten we beter.’

Cora liet na afloop weten veel te hebben opgestoken en inspiratie te hebben opgedaan. ‘Ik ben onder de indruk van wat ik vandaag gezien en gehoord heb’, zo sloot zij het bezoek af.

Cora van Nieuwenhuizen bij SKRP