Laatste nieuws

Gerecycled papier scoort goed in draagtassenonderzoek

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken publiceert rapport over draagtassen.

Winkeliers geven veel minder draagtassen uit als klanten worden gestimuleerd vaker een eigen, herbruikbare tas mee te nemen of wanneer zij een vergoeding vragen voor een tasje. Dat blijkt uit het project ‘Vermindering draagtassen in het winkelkanaal’ dat vrijdag werd gepubliceerd. De rapportage bestaat uit een pilot en een materiaalstudie, waarin ook de papieren tas tegen het licht wordt gehouden.

In de materiaalstudie wordt een vergelijking gemaakt tussen plastic, papier en jute. Tassen van gerecycled papier worden in zowel de categorie ‘reguliere tassen’ als ‘hemdtassen’ aanbevolen. Duidelijk wordt dat recycling en meermalig gebruik de milieudruk verlagen.

In de aanbevelingen wordt aangegeven dat – willen we de circulaire economie daadwerkelijk bevorderen – nauwkeuriger moet worden gekeken naar de werkelijke milieu-impact van materialen en hoe zij beter kunnen worden ingezameld en gerecycled. Op die manier krijgen de uitstekende recyclingcijfers van onze sector de erkenning die ze verdienen.

Papier scoort sinds jaar en dag uitstekend als het gaat om duurzaamheid en recycling. Ruim 80 procent van het in Nederland gemaakte papier en karton heeft oudpapier als grondstof. Ook het inzamelingspercentage van papier en karton door bedrijven en huishoudens overstijgt de 80 procent. Daarnaast wordt voor iedere gekapte boom anderhalve boom geplant. Dankzij onze sector groeit dus het Europese bosoppervlak. Bovendien is de sector 100 procent FSC- en PEFC-gecertificeerd.

Een samenvatting van het rapport is te vinden op de website van het KIDV.