Laatste nieuws

Geslaagd evenement 'Meer winst door energiemanagement'

Woensdag 24 april organiseerden de Koninklijke VNP en de Energietransitie Papierketen in Fort Voordorp in Groenekan het evenement 'Meer winst door energiemanagement'.

Op een prachtige, historische locatie deelden in parallelle workshopsessies acht papierproducenten (Huhtamaki, Sappi Nijmegen, Eska Graphic Board, Van Houtum, Smurfit Kappa Roermond Papier, Sappi Limburg, Smurfit Kappa Solid Board en Crown Van Gelder) en drie bedrijven van buiten de papierindustrie (Heineken, Akzo Nobel en Tata Steel) hun beste praktijken en ambities op het gebied van energiebesparing. Vanuit de overheid was AgentschapNL aanwezig: zij benadrukte het belang van een gestructureerde energieaanpak.

Later deze middag presenteerden Heineken, Akzo Nobel, Tata Steel, Smurfit Kappa Roermond Papier en Sappi Nijmegen in een plenaire setting onder leiding van Helga van Leur hun energiebesparingprogramma. Daarna volgde een debat met de 150 aanwezigen, waarin iedereen de kans kreeg zijn of haar licht te laten schijnen over energiebesparingsmaatregelen.

Alle aanwezigen: hartelijk dank voor jullie bijdrage. We kijken terug op een geslaagde dag.

Hieronder een aantal citaten:

Sikke Klein, Akzo Nobel: Knap dat de papierindustrie het voor elkaar heeft gekregen om zulke grote energiebesparingen te realiseren.

Wayne Thomas, Sappi Nijmegen: Sappi plukt de vruchten van de ideeën die wij opdeden in de bijeenkomsten die de VNP organiseerde. Een mooie wisselwerking.

Henk van Houtum, voorzitter Koninklijke VNP: Ik ben trots op de resultaten die onze sector de afgelopen jaren heeft gerealiseerd in het energiebesparingsprogramma. Mede hierdoor zijn we als papierbranche koploper in de Meerjarenafspraak Energie-efficiëntie ETS-bedrijven (MEE) met de overheid.

Peter Jonkers, Heineken: De papierindustrie heeft een voorsprong op andere sectoren wat betreft haar besparingen als gevolg van de ketenaanpak.

Helga van Leur: Ik vind het inspirerend om te zien dat een branche uit samenwerking intern en extern zoveel voordeel haalt. Complimenten!

Ter gelegenheid van dit evenement verscheen het boekje ‘Beste praktijken op het gebied van energiebesparingen in de Nederlandse papier- en kartonindustrie’. Hiernaast downloadt u een exemplaar.