Laatste nieuws

Huhtamaki en Staatsbosbeheer: het groenste eierdoosje ter wereld

Samenwerking tussen Staatsbosbeheer, het Finse verpakkingsconcern Huhtamaki (met een vestiging in Franeker) en Newfoss leidt tot een nieuw, groen en duurzaam product: graskarton.

Het bijzondere karton wordt gebruikt voor eierdoosjes, gemaakt van 50 procent grasvezel en 50 procent gerecycled papier en is te vinden in de schappen van onder andere Albert Heijn en Jumbo. En op termijn wereldwijd.

Natuurgras
Door de productie met deze grondstoffen is het watergebruik voor de productie van eierdoosjes 50 procent lager en de CO2-voetafdruk met 10 procent verlaagd. Bij het natuurbeheer komt bij het maaien van graslanden per jaar ongeveer 200.000 ton natuurgras beschikbaar. Dat bestaat vaak uit honderd verschillende plantensoorten en is daardoor niet geschikt als veevoer.

Gewoon bij oudpapier
Vroeger verdween het maaisel uit de natuurgebieden van Staatsbosbeheer op de composthoop. Verpakkingsconcern Huhtamaki ontwikkelde met de firma Newfoss speciaal ontwikkelde filtertechnieken die het mogelijk maken om de vezels uit het natuurgras duurzaam te gebruiken. Door deze vezels te vermengen met oudpapiervezels ontstaat een sterk en duurzaam product: graskarton. Een kilo natuurgras levert 20 eierdoosjes op. Het groenste eierdoosje kan na gebruik gewoon bij het oud papier om opnieuw te worden gebruikt.

Huhtamaki en Staatsbosbeheer blijven stelselmatig de impact meten van het product. Zowel op de omgeving als op het verpakkingsproces.

Grasdoos Huhtamaki 2