Laatste nieuws

'Kassa Groen verkiest plastic tas boven papieren tas'

In de uitzending van Kassa Groen van dinsdag 28 januari 2014 wordt een milieuvergelijking gemaakt tussen papieren en plastic boodschappen-
tassen. De slotconclusie van Kassa is: het is het meest duurzaam om zelf een boodschappentas mee te nemen naar de winkel. Een tas die meerdere malen is te gebruiken. Ofwel: minder is beter. Daar valt niet veel tegen in te brengen.

Echter, voorafgaand aan die groene conclusie wordt gesteld dat een plastic tas duurzamer is dan een papieren tas. Volgens Kassa zijn zowel plastic als papieren tassen vervuilend, maar is de vervuiling van een papieren tas erger. Reden: voor het maken van een papieren tas wordt hout gebruikt en heel veel water. De houtkap, het land- en energiegebruik en het transport zorgen ook nog eens voor veel vervuiling, aldus Kassa. Voor een plastic tas is minder materiaal, energie en transport nodig, al is de grondstof het schaarser wordende aardolie en komen bij de productie chemische stoffen vrij. Worden deze zaken tegen elkaar weggestreept dan is de plastic tas volgens Kassa het minst slecht voor het milieu.

Een eigenaardige conclusie.

De tas die in de uitzending in beeld wordt gebracht is gemaakt van 100 procent oudpapier en is vervolgens weer recyclebaar. Met een recyclingpercentage van 84 procent laat Nederland zien dat dit ook werkelijk gebeurt. De houtproductie zorgt juist voor extra bos en dat is hard nodig voor de opname van CO2. Het water dat wordt gebruikt voor de papierproductie wordt meerdere malen hergebruikt en gaat volledig gezuiverd de natuur weer in. Plastic tassen hebben geen hernieuwbare, maar een fossiele bron. Dat de winning daarvan slecht is voor de leefomgeving is niet alleen zichtbaar in Groningen, maar ook in landen als Nigeria. Plastic tasjes worden daarnaast niet of nauwelijks gerecycled, verdwijnen in het te verbranden huisafval of nog erger in het milieu. De drijvende eilanden (plastic soep) van plastic afval zijn daar een voorbeeld van en zeer schadelijk voor het milieu. Niet voor niets zijn plastic zakjes inmiddels verboden in veel landen en introduceerde eurocommissaris Potocnik onlangs een plan dat het gebruik van plastic tassen in Europa drastisch moet beperken.

Kassa Groen had zich iets meer kunnen verdiepen in de materie.

Erik Timmermans,
Directeur papierenkarton.nl

Bekijk de bewuste uitzending (vanaf 23 minuten).
Meer informatie over de duurzaamheid van papier en karton vindt u op www.papierenkarton.nl.