Laatste nieuws

Maaike Kroon wetenschapstalent van het jaar

De ontdekker van deep eutectic solvents – professor Maaike Kroon – is donderdag 24 september tot ‘New Scientist Wetenschapstalent 2015’ gekozen. Uit 54 knappe koppen uit Nederland en België werd Kroon gekozen tot meest veelbelovend.

Kroon ontdekte dat houtvezels makkelijk oplossen in bepaalde ‘deep eutectic solvents’ (DES). In de productie van papier moet het plantaardige basismateriaal (lignocellulose), zoals hout-snippers of andere biomassa, gescheiden worden in lignine en cellulose. Van de cellulose wordt uiteindelijk papier gemaakt.

Het probleem is dat die twee componenten moeilijk te scheiden zijn. Dit proces vergt nu nog hoge druk en temperaturen en is duur. Het oplossen van de houtsnippers was tot nu toe geen optie, doordat lignine niet oplost. Met het oplosmiddel van Kroon kan dat wél. Bovendien is het nieuwe oplosmiddel volledig plantaardig en afbreekbaar. Nog een voordeel: het nieuwe proces levert zeer zuivere lignine op, die de papiersector kan inzetten bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en markten, bijvoorbeeld de productie van afbreekbare plastics.

Kroon, de TU/E en 14 Europese papierbedrijven – waaronder zeven Nederlandse – werken samen om de oplosmiddelen verder te ontwikkelen.

Foto homepage: Omroep Brabant