Laatste nieuws

Miljoeneninvestering bij Parenco (Renkum)

Krantenpapiermachine wordt omgebouwd voor de productie van verpakkingspapier.

Grafisch papierfabrikant Parenco investeert met haar eigenaar H2 Equity Partners circa honderd miljoen euro in de ombouw van haar papiermachine 2 (PM2). Deze machine is in 2009 door de toenmalige eigenaar stilgelegd vanwege de afnemende vraag naar krantenpapier. Na de ombouw zal PM2 vanaf medio 2016 zo’n 385.000 ton verpakkingspapier produceren, bedoeld voor de productie van golfkarton. Met deze investering creëert Parenco ongeveer zestig nieuwe banen. In augustus 2016 zal het eerste papier van de PM2 afrollen en haar weg vinden naar kartonfabrikanten in Europa.

De ombouw van PM2 is een volgende grote stap in het investeringsprogramma van Parenco, dat twee jaar geleden begon toen investeringsmaatschappij H2 Equity Partners alle aandelen overnam. Op het moment van overname stond Parenco op het punt zijn deuren te sluiten. In de afgelopen twee jaren is papiermachine 1 (PM1) weer succesvol grafisch papier gaan produceren voor folders, flyers en magazines.

Geert Wassens, algemeen directeur van Parenco vertelt: ‘Wereldwijd is de vraag naar grafisch papier in principe dalend en er is voldoende capaciteit. PM2 opnieuw opstarten met dat soort producten was geen optie. De verpakkingsmarkt groeit echter al jaren en zal dat naar verwachting blijven doen. Uitgebreid onderzoek wees uit dat investeren in een ombouw voor de productie van verpakkingspapier de juiste stap was om op lange termijn groei en continuïteit voor onze onderneming te garanderen.’

Het opnieuw opstarten van PM2 betekent een enorme investering in menselijk kapitaal, na jaren van krimp. ‘We zullen de komende maanden ruim zestig nieuwe medewerkers werven, voor allerlei operationele en administratieve functies. Een uitdaging, want een groot deel van die mensen zullen we ook uitgebreid gaan opleiden. Papier maken is en blijft specialistisch werk’, aldus Wassens.

De PM2 bleek een uiterst geschikte kandidaat voor de ombouw naar verpakkingspapier: met een breedte van 8,40 meter is de machine optimaal in staat moderne verpakkingsmachines van papier te voorzien. Daarbij is de machine gebouwd voor de productie van lagere gramgewichten en ook dat sluit perfect aan bij de trends in de verpakkingsindustrie.

Wassens benadrukt overigens dat de ombouw niet betekent dat Parenco de grafische markt de rug toekeert. ‘Absoluut niet: we hebben met de producten van de PM1 een stevige positie op de Europese grafische markt, daar blijven we in investeren. Met de ombouw beogen we juist een verbreding van onze activiteiten.’