Laatste nieuws

Papierfabrieken openen deuren tijdens De week van papier

Van 12 t/m 18 mei aanstaande openen acht producenten van papier en karton hun poorten tijdens de landelijke ‘Week van het papier’. Techniekstudenten, werkzoekenden en zelfs basisschoolleerlingen wordt een bijzonder kijkje in de keuken gegund van het fascinerende proces van papier maken. Dat is nodig, want de komende jaren ontstaan in deze sector honderden vacatures. Dit is de eerste editie van een jaarlijks terugkerende themaweek.

Collega’s van de toekomst
De papier- en kartonindustrie is een bijzondere sector. In een hightech omgeving worden op basis van veelal gerecycled papier producten gemaakt die we altijd en overal gebruiken. Of het nou het pak hagelslag is op de ontbijttafel, de online aankoop bij bol.com, het printen van een E-ticket of het geld waarmee je betaalt: steeds vormen papier en karton de basis. Tijdens De week van het papier laten we dat aan grote groepen jongeren zien. Dat is niet toevallig: zij zijn onze collega’s van de toekomst. De komende jaren hebben we behoefte aan technisch opgeleide mensen waarmee we onze ambities waarmaken. We hebben collega’s veel te bieden: een prettige, technische en natuurlijke werkomgeving waarin het volop mogelijk is carrière te maken.

Innovatie en recycling
De papier- en kartonindustrie loopt voorop als het gaat om innovatie. Met succes werden de afgelopen jaren proeven gedaan met onder meer gras-, paprika- en tomaten als grondstof van papier en karton. Met een recyclingpercentage van meer dan 80 procent loopt onze sector voorop als het gaat om de inzet van oudpapier. Op het gebied van energieverbruik realiseerde de sector de afgelopen jaren een besparing van bijna 25 procent. Duurzaamheid en recyclen zitten in onze genen.

Deze fabrieken nemen deel
Onder andere in Velsen (Crown Van Gelder) en Roermond (Smurfit Kappa Roermond Papier) worden leerlingen uit het basisonderwijs uitgenodigd met eigen ogen te bekijken hoe papier en karton van de machine rollen. Parenco – papierproducent uit Renkum – nodigt werkzoekenden uit haar fabriek te bezichtigen, terwijl Huhtamaki – producent van onder andere verpakkingen voor eieren – hbo-studenten uitnodigt langs te komen in haar fabriek in Franeker. Ook Schut Papier (Heelsum), Van Houtum (Swalmen), Sappi Limburg (Maastricht) en Mayr-Melnhof (Eerbeek) organiseren activiteiten tijdens De week van het papier. Het complete programma is te vinden op www.weekvanpapier.nl.