Laatste nieuws

Schut Papier succesvol
in pilot paprikavezel

Paprika is een lekkere, gezonde groente die op een schone manier wordt geteeld. Na de teelt blijft de paprikaplant over; die wordt vernietigd. Nu blijkt er meer mogelijk met de overgebleven plant.

Biobased
Vanuit de biobased gedachte ontstond het idee om de paprikaplant een tweede leven te geven. Alle planten en bomen hebben vezels. Daarvan kunnen onder andere papier en karton worden gemaakt.

Groente- en fruitzaadjes worden in de winkel verkocht in papieren zakjes. Door deze zaden te verpakken in papier dat gemaakt is uit de plant zelf, is de cirkel rond. Ook wanneer groentedozen mede worden gemaakt van deze paprikavezels, wordt gebruik gemaakt van biobased materialen. Hierdoor worden kostbare grondstoffen gebruikt die anders weggegooid zouden worden.

Samenwerking
Millvision, Promoseeds, All Paper en Smart Packaging Solutions deden gezamenlijk onderzoek naar de mogelijkheden van de restvezels. De focus lag op het produceren van een 90 grams liner en een 350 grams middenlaag voor massiefkarton. Daarbij werd Schut Papier gevraagd als pilotplant te fungeren vanwege haar kennis van vezeltechnologie en flexibiliteit van de machine.

De gereinigde paprikapulp wordt verwerkt in de pulper, waarna een mooi papierproduct van circa 90 gram ontstaat. De paprikavezels zijn nog in het papier voelbaar en zichtbaar. Het papier wordt na productie verwerkt door Allpaper. Zij voorziet het van een laminaat, waardoor het materiaal waterafstotend wordt en bruikbaar om zaden in te verpakken.

Het produceren van de middenlaag (massiefkarton van 350 gram) voor Smart Packaging Solutions werd tevens succesvol volbracht. De groentedoos die ontstaan is uit deze samenwerking, heeft een gecombineerde samenstelling van massiefkarton en paprikapapierliner .

Smart Packaging Solutions ontwikkelt dit karton verder om de groentedoos gestalte te geven. De eerste doos met paprikavezel is een feit.

Paprika in doos