Laatste nieuws

Solidus Solutions produceert massiefkarton uit tomaten-
planten

Sinds kort verrijkt Solidus Solutions (voormalig Smurfit Kappa Solid Board) massiefkarton met vezels uit de tomatenplant.

Tomatenplantbakje Solidus SolutionsOudpapier wordt al geruime tijd gezien als een niet weg te denken grondstof in de productie van massiefkarton. De houtvezels in het oudpapier kunnen vele malen worden hergebruikt en vormen daarmee een waardevolle grondstof voor kartonfabrieken. Solidus Solutions zoekt daarnaast steeds naar nieuwe en alternatieve grondstoffen: de tomatenplant is er daar één van.

Enige tijd geleden kwamen Solidus Solutions en partners uit de groente- en fruitsector samen om te brainstormen of er vanuit tomatenplanten massiefkarton kan worden gemaakt. Het idee had zijn voorgeschiedenis in de regio Westland. Daar stond al enige tijd het verwaarden van plantenreststromen uit bijvoorbeeld de tomaten-, paprika- en komkommeroogst op de agenda. De reststroom tomatenplanten komt vanuit de telers eens per jaar in grote hoeveelheden vrij en werd gecomposteerd.

Het is nu mogelijk om deze planten niet te composteren, maar om te zetten in een waardevolle grondstof die in combinatie met oudpapiervezels tot massiefkarton wordt verwerkt. Dit massiefkarton verrijkt met tomatenvezels is nu ook onderdeel van de papierrecyclingketen.

De eerste proefproducties van dit tomatenplantenkarton zijn inmiddels gerealiseerd. Eerder heeft Solidus Solutions van dit tomatenplantenkarton een 5 kilo tomatendoos geleverd. Recent is een verpakking geproduceerd voor Duijvestijn Tomaten, de meest innovatieve producent van duurzaam geteelde smaakvolle tomatenproducten. Deze roze gekleurde tomaten zijn populair in de Aziatische keuken.

Sinds kort zijn vanuit dit massiefkarton ook consumentenverpakkingen voor 0,7 tot 1 kilo trostomaten geproduceerd voor Harvest House, telersvereniging op het gebied van vruchtgroenten. De tomatenplantvezel is in deze verpakkingen zichtbaar aan de binnenzijde van de verpakking.

Het verpakken van tomaten in massiefkarton verrijkt met de eigen tomatenplantvezel draagt bij aan maximaal hergebruik van de grondstof. Solidus Solutions heeft er met dit proces een waardevolle grondstof bijgekregen voor de productie van massiefkarton, die wederom bijdraagt aan de circulaire economie.