Laatste nieuws

Solidus Solutions wint Packaging Europe Sustainability Awards 2016

Het unieke massiefkarton verrijkt met tomatenplantvezels, geproduceerd door Solidus Solutions, is uitgeroepen tot winnaar van de Packaging Europe Sustainability Awards 2016.

Packaging Europe, een gerenommeerd internationaal vakblad over verpakken, organiseerde deze wedstrijd voor de tweede keer. Het massiefkarton van Solidus Solutions won in de categorie ‘biobased packaging’.

Solidus Solutions ontwikkelde samen met partners in het Westland het proces om van tomatenplanten massiefkarton te produceren. Doorslaggevend bij het winnen van de Packaging Awards was het feit dat vanaf dezelfde hectare waarop tomaten groeien, dezelfde tomatenplant nu een grondstof is voor de verpakking. Tomaten kunnen dus in de ‘eigen’ plantenvezel worden verpakt. Met deze innovatie wordt bovendien per ton karton een flinke CO2-emissiereductie behaald, vergelijkbaar met de uitstoot van 420 kilometer autorijden.

Op 1800 hectare in Nederland groeit jaarlijks 85 miljoen kilo aan tomatenplanten. Doorgaans eindigt de levenscyclus van de planten met compostering. Nu wordt de plantenreststroom, in combinatie met oud papier, hoogwaardig ingezet voor productie van recyclebaar massiefkarton. Per hectare tomatenplanten kunnen 100.000 tomatendozen (6 kg trays) worden geproduceerd, precies nodig voor het verpakken van de 600 ton tomaten geteeld op diezelfde hectare.

De teelt van dit jaar levert dus ook de verpakking voor het volgende jaar. Het kartonequivalent aan deze 100.000 trays kan uiteraard ook voor andersoortige verpakkingen worden ingezet.

Wij feliciteren Solidus Solutions van harte met het winnen van deze prestigieuze onderscheiding!