Laatste nieuws

Vijf jaar safety checks: forse reductie ongevallen

Boek brengt veilig werken tot leven.

Uitreiking arbo-boekjeIn de papier- en kartonsector schrijven we Veilig werken met een hoofdletter. Ons doel is een gezonde, veilige werkomgeving waarin iedere medewerker – van directeur tot heftruckchauffeur – is doordrongen van het belang van safety en daar naar handelt. Daar werken we met drie branches – VNP, Kartoflex en Vereniging Golfkarton – en honderden bedrijven gezamenlijk met de vakbonden en Inspectie SZW aan.

Hoofdrol voor safety checks
In die samenwerking spelen safety checks de hoofdrol: veiligheidskundige bezoeken, waarbij deskundigen van het ene bedrijf het andere adviseren over veiligheids- en arbo-zaken. Na vijf jaar maken we de tussenbalans op: het aantal ongevallen daalde spectaculair en veiligheid staat meer dan ooit bovenaan onze gezamenlijke agenda.

Speciale uitgave
Dat vierden we op 9 november met de uitgave van een speciaal boek, waarin we op kleurrijke wijze vertellen en laten zien hoe safety checks in hun werk gaan. Met interviews, foto’s, stellingen, citaten, prioriteiten, statistieken en ambities laten we zien dat we veiligheid serieus nemen.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar werd door Henk Lingbeek – voorzitter van Het Verbond Papier & Karton – overhandigd aan Ton Heerts (voorzitter FNV) en Marga Zuurbier (directeur arbeidsomstandigheden Inspectie SZW). Marga complimenteerde de sector met zijn succesvolle veiligheidsprogramma: ‘de collectieve aanpak van de papier- en kartonsector, waarbij werkgevers en werknemers samen werken aan een veilige branche, bewijst zich dag in, dag uit en wordt hopelijk nog lang voortgezet. De uitdaging is om steeds verrassende, nieuwe manieren te vinden om hetzelfde thema te agenderen. Dit boek is daar een goed voorbeeld van.’

Verbond Papier & Karton
In het Verbond Papier & Karton werken de brancheorganisaties Kartoflex, Vereniging Golfkarton en de VNP samen met de vakbonden FNV Procesindustrie, FNV Kiem, CNV en De Unie aan een veilige en gezonde papier-, (golf)karton- en verpakkingssector.


Fotobijschrift: v.l.n.r. Marga Zuurbier, Henk Lingbeek en Ton Heerts