Nieuwsarchief

Primeur: boek van tomatenvezels!

Vandaag (9 december) werd het boek ‘Connecting Industries’ overhandigd aan Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, en Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland. Zij hadden daarmee een primeur, want ze ontvingen de eerste exemplaren van een boek gedrukt op papier met tomatenplantvezels.

Wereldwijd zijn er nog niet eerder boeken met dit restmateriaal geproduceerd. Deze bijzondere innovatie is een puur Nederlands product: Schut Papier uit Heelsum produceerde dit unieke papier en onderstreept daarmee het imago van de sector als innovatief en hightech.

Het is een bijzonder boek: Connecting Industries. Een 216 pagina’s tellend koffietafelboek over duurzaamheid en innovatie in de Noordzeedelta. En de innovatie zit ook in het boek zelf. Dit is het eerste boek ter wereld dat is gedrukt op papier waarbij restvezels van de tomatenplant zijn gebruikt, naast cellulose. Hiermee ontstaat een nieuwe keten voor het hergebruik van reststromen, in dit geval van de glastuinbouw.

Connecting Industries is geschreven door Inez Postema, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Deltalinqs en de gemeente Rotterdam. De innovatie voor het papier met de tomatenplantvezels is gerealiseerd door Schut Papier. Aan deze papiermaker vertrouwde Inez haar enthousiasme toe over het papier. ‘Het boek ziet er fantastisch uit, de vezels zijn zichtbaar, het heeft een speciale touch, en de kleuren doen het prima op het papier.’

Er zijn vele tientallen boeiende gesprekken met wetenschappers, bedrijven en overheden aan vooraf gegaan, waaruit een keuze is gemaakt voor Connecting Industries. De verhalen zijn gegroepeerd rond de thema’s ‘Innovatie’, ‘Energie & Chemie’, ‘Natuur & Materialen’, ‘Mobiliteit & Logistiek’ en ‘Mensen & de Stad’.

“De provincie Zuid-Holland heeft een uitstekende uitgangspositie voor de omschakeling naar een biobased economie”, aldus Jaap Smit bij de overhandiging. ”Dat komt door de combinatie van een sterke positie in logistiek en chemie, een tuinbouwcluster van wereldklasse en een kwalitatief hoogstaande kennisinfrastructuur. Dit boek illustreert de mogelijkheden van een op biomassa gebaseerde circulaire economie in Zuid-Holland.“

Het boek is te bestellen op www.connectingindustries.nl.

Tomaat - Connecting Industries