Fibre Future Festival

Eric
van Sonsbeek

Totaal waterhergebruik kan!

Door klimaatverandering en de steeds stijgende vraag naar water, daalt de zekerheid van beschikbaarheid van bronnen voor zoet water, vooral in droge zomers en bij lage rivierafvoeren. Hoe stellen we ook in te toekomst de toevoer van voldoende schoon water voor onze processen zeker? En hoe zorgen we dat er geen energie via onze waterdamp en ons afvalwater verloren gaat?

Op FFF presenteert Eric van Sonsbeek van het jonge bedrijf EColoRO hoe dit mogelijk is, met een technologie die zowel het watertekort als de watervervuiling in de industrie op een economisch verantwoorde manier voorkomt.

EColoRO richt zich tot nu toe op de textielindustrie omdat die sector sterk vervuilend is en veel water gebruikt bij de productie. Dankzij het zuiveringssysteem van EColoRO, op basis van elektrocoagulatie, kunnen textielfabrikanten 70 tot 90 procent van het water schoonmaken en hergebruiken. De technologie is ook uitermate geschikt voor andere bedrijfstakken.

De technologie is in het Europese proefproject ECWRTI, gefinancierd uit het Horizon 2020-programma, op pilotschaal in vier textielfabrieken in Europa getest.

Wil je je alvast inlezen in dit onderwerp?