Fibre Future Festival

Gerrit Jan Koopman
blikt terug

Ik kijk terug op een geweldig Fibre Future Festival!

Prachtig om zoveel mensen bijeen te hebben die allemaal bezig zijn met hetzelfde doel: de papier- en kartonsector klaar maken voor de toekomst. De dynamiek van korte, inhoudelijke sessies in tenten en iets langere verhalen op het plenaire podium, afgewisseld met hier en daar een halfuurtje netwerken (onder het genot van een heerlijke hamburger!), zorgde ervoor dat iedereen aan zijn of haar trekken kwam. Ik zag louter vrolijke gezichten: volgens mij had het overgrote deel van onze gasten het uitstekend naar de zin.

De filosofie van ons festival – Ga in gesprek! – kwam in de tenten goed tot haar recht. Overal waar ik mijn hoofd om het tentdoek stak trof ik een aandachtig publiek, bevlogen verhalenvertellers en een informele setting waarin een interessante dialoog plaatsvond.

In de plenaire sessies lieten Fionnuala Herder-Wynne en Martijn Aslander horen dat grote veranderingen niet plaatsvinden als je alleen binnen de lijntjes kleurt. Iedereen levert een bijdrage, zolang we ons niet verschuilen achter het nu, de status quo. Het belangrijkste ingrediënt van verandering is, zo bleek op het FFF, leiderschap. In de tipisessie All about the money werd duidelijk dat we – om geld voor investeringen naar onze sector te laten stromen – de juiste verhalen moeten vertellen en een keuze moeten maken voor nieuwe technologische sporen.

Ik vond het mooi om te zien dat naast al die inhoudelijke concepten een veelheid aan echte festivalactiviteiten plaatsvond: de om-je-vingers-bij-af-te-likken-foodtrucks, de shakefiets waarop je je eigen smoothie bijeen trapte, de ontwerpers van paper city, de jonge honden van U-Talent, de Bloemenier, de goochelaar die ons tijdens de borrel op het verkeerde been zette. Allemaal leverden zij een onmisbare bijdrage aan een geweldige happening.

Ik wil nogmaals de initiatiefnemers van dit festival – Annita Westenbroek en Rutger van Dijk – bedanken. Samen met Sanne Tiekstra en Kees Herder creëerden zij een prachtig evenement. Ook alle andere collega’s van de VNP en KCPK die zich de benen uit hun lijf liepen om er een zorgeloze dag van te maken, heel erg bedankt!