Ons verhaal

Het verhaal van de papier- en kartonindustrie

Papier en karton spelen - soms onbewust - een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het is een natuurlijk product, dat op hightech-wijze wordt gemaakt en overal, 24 uur per dag om ons heen haar waarde heeft.

Het meest natuurlijke stukje hightech

Iedere dag kom je in aanraking met allerlei hightech producten, alleen zie je dat niet altijd direct. En wellicht ben je je er niet van bewust, maar juist papier wordt op basis van natuurlijke vezels geproduceerd in een super hightech proces.

Het is precies deze tegenstelling die papier zo interessant maakt. Puur natuur, geavanceerde technologie en iedereen gebruikt het. Altijd en overal. Hightech was nog nooit zó alledaags!

Stel je eens voor: een dag zonder papier

Papier is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Papier wordt namelijk op talloze manieren door iedereen gebruikt. Zo pakken we er prachtige cadeaus mee in, gebruiken we het als wc-papier en schrijven er memo’s en lijstjes op. Ook als geld, verpakking van online aankopen of als pak hagelslag op de ontbijttafel bewijst het dagelijks zijn waarde. We gebruiken papier vaak zonder erbij stil te staan, terwijl het eigenlijk best iets bijzonders is.

Bijzonder natuurlijk!

De papierindustrie in Nederland is koploper op het gebied van recyclen. Dat komt door het grootschalig inzamelen van oud papier door de consument en het biobased productieproces. In dit proces wordt gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen, die vele malen hergebruikt kunnen worden. Door de vezels in de natuurlijke vorm te gebruiken, blijven deze onderdeel van de kringloop. De papierindustrie speelt zo een grote rol in onze overgang naar een duurzamere maatschappij, waarbij volledige biobased processen de norm zijn.

Grenzen doorbreken

De uitdaging van verduurzaming leidt tot spannende combinaties van onverwachte nieuwe grondstoffen en geavanceerde hightech processen. De papierindustrie probeert continu de grens van de techniek op verrassende wijze te doorbreken. Op de weg naar het ideaal van 100% biobased producten wordt geëxperimenteerd met andere hernieuwbare grondstoffen zoals suikerbieten, tomatenplanten en gras. Daarnaast wordt hard gewerkt aan efficiënter gebruik van energie en materialen, zoals in de vorm van energieneutrale en waterarme productietechnologie. Deze complexe ontwikkelingen en vernieuwing maken de papierindustrie tot een bloeiende en veilige bedrijfstak. Een interessante en uitdagende omgeving!

Samen vooruit

De papierindustrie in Nederland heeft 22 productielocaties voor papier en karton. Deze zijn verenigd in de branchevereniging VNP, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken.

De VNP houdt zich bezig met verbinden, verduurzamen en vernieuwen. Het verbinden tussen mensen en hun omgeving, de papierindustrie en de maatschappij is de kernopdracht van de VNP. Om deze verbinding te laten slagen, moet de industrie zich verduurzamen en continu vernieuwen. In deze processen speelt de VNP een stimulerende, uitdagende en ondersteunende rol.

Papier is altijd en overal