Veelgestelde vragen


Staat uw vraag er niet bij?
Stel dan uw vraag via het formulier hiernaast.

U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.

Vraag & Antwoord

 • Wat is de belangrijkste grondstof voor papier en karton?

  Niet hout maar oudpapier is in Nederland de belangrijkste grondstof bij de productie van papier. Nederland behoort tot de top in de wereld als het gaat om hergebruik van oudpapier. De verhouding primaire vezel ten opzichte van secundaire vezels is: 80 % oudpapier en -karton tegenover 20% verse houtvezels. Ook ‘nieuwe’ grondstoffen als grasvezels, vezels uit tomatenplanten en drankenkartons worden steeds meer ingezet door Nederlandse papier- en kartonbedrijven.

 • Is een combinatie van hout en oudpapier mogelijk?

  Afhankelijk van de eisen per papiersoort wordt een verdeling gemaakt tussen oudpapier en cellulose als grondstof. Sommige in Nederland geproduceerde papiersoorten, waaronder golfkartonpapier, massiefkarton, hygiënisch papier en vouwkarton worden zelfs bijna geheel uit oudpapier gemaakt. Andere soorten papier vereisen een hoogwaardige grondstof. De kwaliteit van de vezels van oudpapier is daarvoor niet toereikend, zodat alleen primaire vezels worden ingezet. Het gebruik van primaire vezels gebeurt in de vorm van fijngemalen houtchips of door ingekochte pulpplaten.

 • Hoe wordt gebruikt papier gerecycled?

  Oudpapier wordt op soort gesorteerd volgens een Europese standaard (EN 643). Eventuele drukinkt en andere verontreiniging worden verwijderd en het papier wordt onder toevoeging van chemicaliën in water opgelost. Verontreinigingen zoals kunststof, lijm, nietjes en draden worden verwijderd. Dit proces levert gerecyclede pulp op, waarvan vervolgens papier en karton wordt gemaakt.

 • Waarom recyclen we niet meer?

  Hoewel recycling economisch en ecologisch verstandig is, kan gerecycled papier niet voor alle papiersoorten worden ingezet. Daarvoor zijn drie redenen:

  1. Sterkte. Vezels kunnen ongeveer zes keer gerecycled worden voordat de kwaliteit dusdanig is dat de vezels niet meer inzetbaar zijn. Recycling maakt de vezel namelijk korter en slapper. Daarom moeten er voortdurend verse houtvezels worden ingezet om het papier en karton sterkte te geven.
  2. Kwaliteit. Sommige papiersoorten maken niet of nauwelijks gebruik van gerecyclede vezels omdat ze een bepaalde kwaliteit behoeven die alleen verse vezels bieden.
  3. Eindgebruik. Sommige papiersoorten zijn door de wijze waarop ze ingezet worden, niet te recyclen. Denk bijvoorbeeld aan sigarettenpapier (dat verbrandt) of papier dat voor boeken wordt gebruikt en papier in kunstwerken (deze eindproducten worden doorgaans bewaard). Sommige soorten zijn niet te recyclen (toilet- en keukenpapier) omdat ze bij het eindgebruik vervuild raken met niet te recyclen materialen.
 • Wat mag wel en wat mag niet bij het oudpapier?

  Check de scheidingswijzer van PRN.

 • Waarom heeft de papierindustrie nieuwe grondstoffen nodig?

  De wereldwijde papier- en kartonconsumptie neemt toe. Het gebruikt van grafische papiersoorten (waaronder print- en schrijfpapier) neemt weliswaar af, maar de markt voor verpakkingen en hygiënepapier groeit. Met de toenemende wereldbevolking en welvaart neemt de vraag naar verpakkingen en hygiënepapier verder toe. Dat geldt dus ook voor de vraag naar grondstoffen.

 • Ik ben op zoek naar papier of karton met vezels uit lokale reststromen. Waar kan ik dit kopen?

  Afhankelijk van het product dat u zoekt, kunt u contact opnemen met de fabriek die het produceert/zou kunnen produceren. Op de VNP- website vindt u informatie over en contactgegevens van alle Nederlandse papier- en kartonfabrieken en hun productsoorten. Kijkt u ook eens op onze pagina over ‘grondstoffen van de toekomst‘.

 • Ik ben op zoek naar bio-afbreekbaar papier. Waar is dit te koop?

  Alle papier- en kartonproducten zijn biobased en bio-afbreekbaar.

 • Ik heb reststromen die ik wil verwerken in papier- of kartonproducten. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

  Afhankelijk van het product dat u wilt maken, kunt u contact opnemen met de betreffende fabriek die het produceert of zou kunnen produceren. Zij gaan met u na of het betreffende product met uw reststromen kan worden gemaakt. Op de VNP-website vindt u informatie over en contactgegevens van alle Nederlandse papier- en kartonfabrieken en hun productsoorten. Kijkt u ook eens op onze pagina over ‘grondstoffen van de toekomst‘ of neem contact op met Annita Westenbroek.

 • Bij wie kan ik terecht als ik meer wil weten over de inzetbaarheid?

  Als u weet in welke productsoort uw vezels het beste passen, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de betreffende fabriek. Op deze website vindt u informatie en contactgegevens over alle Nederlandse papier- en kartonfabrieken en hun producten. Als u advies wilt over de inzetbaarheid van uw grondstof, neem dan contact op met Annita Westenbroek.

 • Waarom zijn papier en karton bij uitstek duurzame materialen?

  Papier en karton zijn gemaakt van een natuurlijke, hernieuwbare en recyclebare bron. Nederlandse en Europese papier- en kartonbedrijven maken uitsluitend gebruik van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerd bos. Voor iedere boom die nodig is om papier te maken, worden er anderhalf terug geplant. Van het in Nederland geproduceerde papier en karton heeft meer dan 80 procent oud papier als grondstof. Een papiervezel kan zes keer worden gerecycled voordat hij het einde van zijn levenscyclus bereikt.

 • Ik wil werken of stage lopen bij een papier- of kartonbedrijf. Kunnen jullie me helpen?

  We hebben altijd behoefte aan jong (technisch geschoolde) talent. Kijk eens op deze pagina, lees het verhaal van medewerkers en neem contact met ons op. Wellicht tot snel!

 • Hoe bied ik mijn leerlingen de gastles over werken in de papier- en kartonsector aan?

  Sinds kort is het mogelijk een gastles over werken in onze sector aan leerlingen aan te bieden. De les duurt 50 minuten en geeft een goed beeld van werken in het papier en karton. Elementen die voorbijkomen zijn een film over papier en karton in Nederland, een quiz en uiteraard zelf papier maken met behulp van pastamachines. De les is geschikt voor leerlingen met een technisch profiel op het vmbo, mbo en havo. Leerzaam en leuk!