VNP Fibre Future Festival 2025

Stefan Buijsman – Hoe haal je meerwaarde uit AI?
Stefan Buijsman promoveerde op zijn twintigste in de filosofie van de wiskunde en werkt als universitair hoofddocent bij de TU Delft aan verantwoord gebruik van artificial intelligence. Hij leidt daar het digitale ethiekcentrum dat – samen met publieke en private partners – onderzoekt hoe we AI zo goed mogelijk kunnen inzetten. Hij neemt ons mee in de werking van AI, om meer grip te krijgen op wat het onder de motorkap doet. Verder kijkt hij naar de toepassing van AI: wat heb je nodig om meerwaarde uit AI te halen? AI kan ons tenslotte veel brengen, maar de vele berichten over ontspoorde algoritmen maken ook duidelijk dat het niet zomaar goed gaat.
Jacob Froling – Jong talent wijst de weg in de energietransitie
De energietransitie is een complexe opgave. Het is een technisch, economisch, sociaal, juridisch, en ruimtelijk vraagstuk waarbij veel partijen betrokken zijn. Het bereiken van de klimaatdoelen vereist ingrijpende systeemveranderingen in de energiesector, de gebouwde omgeving, de industrie, de landbouw en de mobiliteit. Er is behoefte aan een integrale aanpak. Daarvoor moeten alle betrokken partijen inzicht en begrip in elkaars taal, businessmodellen, belangen en werkwijzen ontwikkelen. In samenwerking met deze partijen leidt het Nationaal Energietraineeship een netwerk van professionals op. Een hechte groep talenten met inhoudelijke kennis en ontwikkelde vaardigheden die klaar zijn voor deze integrale aanpak.


Rik de Wilde – IGOR^AI voor duurzame innovatie in de papiersector
Wanneer je geconfronteerd wordt met ambitieuze klimaatdoelstellingen, bestaat het gevaar de verkeerde innovaties na te streven: een duur geintje! Rik de Wilde legt uit hoe IGOR^AI van Findest de papiersector helpt volledige technologische landschappen in kaart te brengen, vóórdat er grote bedragen worden geïnvesteerd. Op basis van ervaringen uit drieduizend projecten toont hij aan hoe deze werkwijze technologische oplossingen blootlegt voor belangrijke industriële uitdagingen zoals ‘dewatering’, ‘drying efficiency’ en ‘waste valorisatie’. Ontdek hoe Findest menselijke en kunstmatige intelligentie combineert om technologieën te vinden vanuit de wetenschap, patenten en industrie om zo bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelen van 2030.
Rina Joosten – de rol van AI in het sollicitatieproces
Rina Joosten is co-founder van Pera, een tech scale-up die artificiële intelligentie (AI) inzet voor betere en snellere matching van kandidaten in het sollicitatieproces. Door de inzet van geavanceerde technologie hoopt ze menselijke vooroordelen in het besluitvormingsproces rondom het aannemen van mensen te elimineren. Rina spreekt regelmatig over AI, innovatie en human capital. In Shanghai gaf ze een TED-talk over hoe AI de manier waarop we carrière maken verandert en ze verscheen in programma’s van de BBC en in VPRO’s Tegenlicht. Zet je schrap voor een geweldige portie sollicitatie-innovatie!


Jeffrey Bartels – dynamische energieleverancier Edmij
Edmij is een dynamische energieleverancier en aggregator voor grootverbruikers. Zij sturen verschillende elektrische installaties van klanten aan om het stroomnet te balanceren en congestie te voorkomen. Edmij is door TenneT erkend en heeft ongeveer twaalfhonderd klanten: van melkveehouders tot papierfabrieken. Zo werkt Edmij al jaren samen met papierfabrikant Sappi Maastricht. Oprichter Jeffrey Bartels vertelt je graag meer over die samenwerking en de mogelijkheden in de Nederlandse stroommarkt. Jeffrey is 44 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen. Hij onderneemt ruim tien jaar samen met zijn compagnon Heine Prins. Samen met hun team werken ze enthousiast aan de energietransitie!
Stefan Zomer – efficiënter en flexibeler: waar ligt de grens?
Stefan Zomer werkt sinds 2017 bij Coldenhove in Eerbeek. Als process engineer verdiept hij zich in het maalproces. Met hulp van onder andere ABB en optimale samenwerking binnen Coldenhove heeft het bedrijf recent een mooie stap gemaakt in kennisontwikkeling en procesoptimalisatie. Door anders naar maalenergie en maalgraad te kijken zijn op relatief eenvoudige wijze mooie resultaten behaald. Door nog meer out-of-the-box te denken en te breken met driehonderd jaar traditioneel papier maken, wordt het proces nog efficiënter en flexibeler. Waar ligt de grens en hoe schuiven we die op?
