Lees hun verhaal!

‘Een eeuwenoud proces met fonkelnieuwe technieken'

Gerwin LuikenEska biedt mij volop mogelijkheden mezelf te ontwikkelen. Ik startte als onderhoudsmonteur, maar kreeg al snel de kans mijn horizon te verbreden. Ik werkte in een aantal functies en deed een hbo-opleiding en een universitaire studie, waardoor ik sinds kort als maintenance manager aan de slag ben.

Ik ben een techneut in hart en nieren. Het mooie van de papierindustrie is dat we een eeuwenoud proces als papier maken met behulp van fonkelnieuwe technieken steeds slimmer en sneller proberen uit te voeren. Daarbij is goed onderhoud aan de machines essentieel. Bij Eska zijn we continu bezig met de vraag: ‘wat is nodig om het proces van papier maken verder te optimaliseren?’

Milieuzorg is een belangrijk issue binnen Eska. Alle collega’s zijn zich bewust van de milieudoelstellingen die we hebben. We werken keihard om de CO2-uitstoot te verlagen en het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken. In nieuwsbrieven, werkoverleggen en bijeenkomsten staan deze onderwerpen altijd dikgedrukt op de agenda.

Mijn werk is enorm afwisselend; geen dag is hetzelfde. Ik probeer het gedrag van machines te doorgronden en het onderhoud zo slim mogelijk in te plannen. Daarbij is een grote mate van improvisatievermogen vereist: ik weet nooit wat me morgen te wachten staat. Intelligent omgaan met machines, continu bezig zijn met verbeteren en zorg dragen voor de juiste informatie richting mijn collega’s zijn belangrijke onderdelen van mijn baan.

Het mooie van papier is dat je van iets oud(papier)s, iets nieuws maakt. We recyclen oudpapier tot een volledig nieuw product. Zoveel dingen zijn van papier; daar staan we nauwelijks bij stil. De manier waarop we papier gebruiken verandert in de loop der jaren, de vraag naar papier blijft altijd bestaan. De wereld zou er zonder papier heel anders uitzien.

Gerwin Luiken
Maintenance manager
Werkt bij Eska sinds het jaar 2000

Gerwin Luiken