Lees hun verhaal!

‘Milieuzorg is prominent onderdeel van onze bedrijfscultuur’

Hans van HoutsWEPA Nederland staat bekend om haar zorg voor het milieu. We produceren onder de merknaam Satino Black hygiëneproducten volgens het ‘cradle-to-cradle-principe’. Cradle-to-cradle betekent dat grondstoffen van producten, vrij van schadelijke chemicaliën, oneindig worden hergebruikt (de technische kringloop) of biologisch worden afgebroken en teruggegeven aan de natuur (de biologische kringloop).

Alles wat in onze papierrollen zit, is cradle-to-cradle gecertificeerd; schadelijke elementen zijn vervangen door biologisch afbreekbare. Ook op het energiegebruik letten we scherp. Sinds we enige tijd geleden de gaskap van papiermachine 4 vervingen, daalt het energieverbruik spectaculair. Aan de collega’s van Smurfit Kappa Roermond Papier leveren we ons residu. Dat wordt door hen ingezet als grondstof voor karton. Op die manier gebruiken we elkaars afval en wordt zo weinig mogelijk verspild. Milieuzorg is een prominent onderdeel van onze bedrijfscultuur.

Hoe modern onze machines ook zijn, papier maken zal altijd iets ambachtelijks hebben. Ik leid regelmatig schoolklassen rond door onze fabriek. Dan laat ik de kinderen zien hoe papier 300 jaar geleden werd gemaakt en hoe dat nu gebeurt. Hun eerste reactie is vaak: ‘wat een stank en wat een lawaai’. Toch zijn ze vrijwel altijd verbaasd wat erbij komt kijken om een – op het oog – simpel product als papier te maken.

Na een carrière van bijna 25 jaar bij Van Houtum/WEPA Nederland houd ik me sinds 2005 bezig met het coördineren van de interne opleidingen. Daarnaast zijn kwaliteitszorg en de stopcoördinatie onderdeel van mijn takenpakket.

Ondanks alle digitale ontwikkelingen blijven we papier nodig hebben. Een probleem dat zich daarbij voordoet, is het schaarser worden van oudpapier. Op de lange termijn zullen nieuwe grondstoffen nodig zijn ter vervanging van hout. Daarmee wordt nu al volop geëxperimenteerd. Al met al maak ik me over de toekomst van papier weinig zorgen.

Hans van Houts
Opleidingscoördinator productie
Werkt bij WEPA Nederland sinds 1989

Hans van Houts Hans van Houts