Lees hun verhaal!

‘Er gaan geen 15 minuten voorbij zonder papier’

Iris HerberghsIk studeerde Economie en deed een master International Business. Voordat ik bij Sappi in dienst trad, had ik een vergelijkbare functie bij een firma in Brussel. Op een gegeven moment was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Een kennis (die zelf al bijna 40 jaar bij Sappi werkt) suggereerde dat ik eens bij Sappi zou moeten solliciteren. Dat deed ik en inmiddels werk ik hier ruim drie jaar met veel plezier.

Mijn functie is meer IT- dan papiergerelateerd. Ik doe de projectleiding bij de integratie van IT-systemen. Ook bij upgrades in de productie ben ik betrokken. Op dit moment loopt een project waarbij een nieuw telefoonsysteem wordt uitgerold. Ik ben contactpersoon voor interne gebruikers, ben de link tussen de business en techneuten. Communicatie is een belangrijk onderdeel van mijn functie. Ik schrijf handleidingen en verzorg zo nu en dan trainingen in Microsoft Office-programma’s, zoals Word, Powerpoint, Excel (en binnenkort ook Sharepoint). Reizen is onderdeel van mijn job: nu en dan bezoek ik Sappi-fabrieken en saleskantoren elders in Europa.

Mijn collega’s vertellen gepassioneerd over papier en dat werkt aanstekelijk. Langzamerhand raak ik zelf besmet met het papiervirus. Mensen die niet dagelijks met papier werken, beschouwen papier als iets vanzelfsprekends. Ze realiseren zich niet welke belangrijke rol papier speelt in ons dagelijks leven.

Ik vind het belangrijk dat kinderen leren lezen met boeken die zij kunnen vastpakken. De tastbare vorm zorgt voor een emotionelere band en bovendien voor een betere absorptie van de informatie, omdat er rustig de tijd voor wordt genomen. Iets digitaal lezen gaat naar mening altijd vluchtiger dan iets op papier. Het persoonlijke aspect van papier zorgt ervoor dat het van generatie op generatie wordt doorgegeven. Wat is er mooier dan een handgeschreven verjaardagskaartje?

Zoals gezegd: papier speelt een belangrijke rol in onze dagelijkse routine. ’s Ochtends gaat mijn wekker op mijn telefoon (in een hoesje van releasepapier) en ik spring onder de douche, waar op de flesjes zeep en shampoo papieren labels zitten. Voordat ik naar het werk rijd, zet ik nog even het oudpapier aan de straat. Ik laat een notitie (op papier) achter voor mijn man. Op het werk print ik mijn stukken en maak tijdens vergaderingen aantekeningen op papier. Na het werk ga ik even langs de winkel, dus ik leg mijn (papieren) parkeerschijf achter de voorruit. Ik betaal met bankbiljetten en ontvang een kassabon. ’s Avonds print ik nog even mijn E-tickets. Er gaat geen 15 minuten voorbij zonder papier. Let er maar eens op!

Iris Herberghs
IT-projectmanager
Werkt bij Sappi Netherlands Services BV sinds 2009

Iris Herberghs