Lees hun verhaal!

'Alle ruimte voor carrière'

Jan SmitsBijna 25 jaar geleden begon ik mijn loopbaan in de ‘wereld van papier’, in de stofvoorbereiding. Ik kwam blanco binnen en had nauwelijks technische kennis. Vrij snel werd ik gevraagd ‘naar boven’, naar de papiermachine te komen. Dat deed ik en in de jaren die volgden, bekleedde ik zo’n beetje iedere functie die aan de papiermachine voorkomt. Een groot deel van die tijd studeerde ik naast het werken. Sappi faciliteert dat prima. Dat typeert de organisatie: als zij mogelijkheden ziet in haar werknemers, biedt ze alle ruimte om carrière te maken.

Inmiddels geef ik alweer twee jaar leiding aan een ploeg van 23 mensen en dat bevalt me geweldig. Met name het menselijk aspect van mijn werk, het omgaan met zoveel verschillende personen, geeft me veel plezier. Het is heerlijk een ploeg te triggeren, op sleeptouw te nemen. Ik investeer heel bewust in de band met mensen. De samenstelling van mijn ploeg is erg divers: de jongste is 19, de oudste 60. Ik herken mezelf in de jonge honden. In hun nieuws- en leergierigheid zie ik mezelf terug, 24 jaar geleden.

Het productieproces van papier ziet er – ondanks dat de afgelopen jaren flink wat technische vooruitgang werd geboekt – niet uitgesproken hightech uit. De hightech zit in onze sector in de mensen! Zij zijn beter geschoold, veel professioneler dan een jaar of 20 geleden. Papier maken is een combinatie van een relatief oud proces, geschoeid op een moderne leest, waarin de mensen het verschil maken.

De digitalisering van de maatschappij is ondertussen alweer 10, 15 jaar aan de gang. Ondanks die ontwikkelingen zie ik bij veel mensen nog altijd een voorkeur voor papier. Even een kopietje maken, een blocnote gebruiken of een krant lezen in de trein: ik geloof niet dat papier ooit zijn functie verliest.

Jan Smits
Production shiftleader
Werkt bij Sappi Nijmegen sinds 1989

Jan Smits