Lees hun verhaal!

‘25 kilo vis? Daar gaat ons karton omheen!’

Jeroen HamersNa een carrière van zes jaar bij de bloemenveiling Aalsmeer en enkele jaren bij Heinz, werk ik alweer vier jaar bij Solidpack. Tijdens mijn periode ‘tussen de bloemen’ raakte ik gecharmeerd van massiefkarton; nu werk ik er dagelijks mee. Massiefkarton is uitermate geschikt om papiervezels tot in de laatste levensfase nuttig te gebruiken en onder vochtige en zware omstandigheden goed te laten presteren.

Ik werk in een relatief kleine, geïntegreerde organisatie, waarin alle ruimte is om een breed scala aan taken uit te voeren. Bijna alles wat je ontwerpt en verzint kunnen we zelf intern realiseren. Hierbij gaat onze creativiteit ver, maar blijven we wel met beide voeten op de grond staan. Bijzonder is dat de productie van massiefkarton en de verwerking daarvan tot een verpakking bij ons onder één dak plaatsvinden. Dit geeft bij de ontwikkeling van een product enorm veel vrijheid en mogelijkheden. Dat maakt mijn functie dynamisch, breed en afwisselend.

Massiefkarton – en de verpakkingen die daarvan worden gemaakt – heeft een onderbelichte positie binnen de Nederlandse papierindustrie: in vergelijking met golf- en vouwkarton zijn er minder fabrieken en het materiaal wordt in B2B-markten ingezet. Er is ontzettend veel mogelijk met dit materiaal. 25 kilo vis in ijs? Daar gaat ons karton omheen! Dat vereist verpakkingsmateriaal dat bestand is tegen vocht en toch zijn draagkracht behoudt. Er is in binnen- en buitenland veel belangstelling voor de verpakkingen die wij maken: uit alle windstreken komen geïnteresseerden kijken hoe wij hier produceren.

Karton is recyclebaar en de vezels zijn keer op keer herbruikbaar. Hierbij gebruiken wij naast ingezameld oudpapier en karton sinds kort onder andere natuurgras. Hierdoor wordt het karton nog ‘groener’ en ontstaat een unieke doos die voor 30 procent uit grasvezels bestaat. Zo blijkt dat de mogelijkheden voor karton legio zijn.

Ik zie de toekomst van karton positief tegemoet. Karton is een hernieuwbare grondstof voor verpakkingen. Met een groeiende wereldbevolking en een stijgende welvaart zullen er altijd goederen van A naar B vervoerd worden. Zonder verpakking is dat een onmogelijke opgave.

Jeroen de Jongh-Hamers
Packaging design manager
Werkt bij Solidpack sinds 2009

Jeroen Hamers