Lees hun verhaal!

'Mijn huidige functie is niet mijn eindstation'

Leon Wingender Ik ben een papierman in hart en nieren. Toen de voorganger van Meerssen Papier – Favini – op deze locatie stopte met het maken van papier, werkte ik een korte periode als treindienstverkeersleider bij Prorail. Op een gegeven moment werd duidelijk dat Favini onder de naam Meerssen Papier een nieuwe start zou maken. Toen ik werd benaderd daaraan een bijdrage te leveren, twijfelde ik geen moment. Papier maken zit in mijn bloed en ik miste mijn oude werk. De keuze terug te keren in het papier was snel gemaakt. Ik wilde meehelpen de nieuwe onderneming vanaf nul op te bouwen.

In mijn jeugd kwam ik al regelmatig op deze plek. Mijn vader werkte hier en hij maakte mij enthousiast voor papier. Ik benutte iedere gelegenheid om in de papierfabriek rond te kijken. Uiteindelijk heb ik hier nog 18 jaar samen met hem gewerkt.

Ik begon in de afwerking en maakte vrij snel de overstap naar de papiermachine. Via een aantal stappen groeide ik naar de functie van conducteur, zoals een operator in de papierindustrie in Limburg wordt genoemd. Later was ik onder ander kwaliteitscontroller en werkte ik op het bedrijfsbureau, tot ik mijn huidige functie kreeg. In de toekomst zou ik graag iets in de productontwikkeling doen. Mijn huidige functie is niet mijn eindstation, Meerssen Papier is dat hopelijk wel.

Meerssen Papier is een kleine papiermaker. Wij zijn niet te vergelijken met grote producenten als Sappi en Smurfit Kappa. We maken vele verschillende producten en kwaliteiten die ieder keer weer andere machine-instellingen vereisen. Hier is geen sprake van bulkproductie. Dat maakt mijn baan intensief en uitdagend.

Milieuzorg is een belangrijk aspect van ons werk. We reinigen het water, zodat het zo schoon mogelijk naar de waterzuivering gaat. Daarin werken we samen met Sappi in Maastricht, 10 kilometer hier vandaan. Daarnaast hergebruiken we de machinewarmte om bijvoorbeeld de productiehal te verwarmen.

Ik heb de mooiste baan die er is bij de mooiste fabriek die er is. Zoveel producten in zoveel kwaliteitssoorten betekent erg veel afwisseling. Mijn liefde voor het vak breng ik over op de nieuwe generatie papiermakers bij Meerssen Papier, zodat de passie voor papier niet verloren gaat.

Leon Wingender
Chef van dienst
Werkt bij Meerssen Papier sinds 1986

Leon Wingender