Lees hun verhaal!

‘Veilig werken is onderdeel van onze cultuur’

Marcel de LeeuwIk ben grootgebracht met techniek. Ik volgde een opleiding werktuigbouwkunde en belandde – net als mijn vader – in de papierindustrie. Ik begon als reserveoperator en maakte in de loop van de tijd een aantal mooie stappen. Tegenwoordig ben ik 1e operator. Ik ben een van de jongere mensen op de werkvloer.

De jeugd kan heel veel betekenen in deze sector. We zijn toe aan vernieuwing: niet alleen qua innovatie, maar ook op personeelsgebied. Een nieuwe generatie moet de komende jaren opstaan. We hebben haar frisse blik en ideeën nodig. De papierindustrie is tegenwoordig hightech. Kijk alleen al naar de nieuwe, moderne en duurzame manier van produceren. Daarom is deze industrie voor technisch geschoolde jongeren aantrekkelijk. In een papierfabriek kom je een breed scala aan functies tegen.

Parenco draagt kwaliteit en veilig werken hoog in het vaandel. Een kleine misstap in het proces kan grote gevolgen hebben en leiden tot tijdelijke stilstand. We monitoren alles en we zijn alert. Mijn werk speelt zich zowel achter de computer als langs de papiermachine af. Ik houd 8 uur lang mijn aandacht erbij.

We doen er alles aan zo veilig mogelijk te werken. Dat begint bij de portier. Iedereen die ons terrein betreedt draagt een veiligheidshesje. Ga je de fabriek in, dan zijn veiligheidsschoenen en gehoorbescherming verplicht. Bij ongevallen – ook bij collega-fabrieken – staan we uitgebreid stil. Veilig werken is onderdeel van onze bedrijfscultuur.

Ook zorg voor onze leefomgeving is een van Parenco’s pijlers. We beschikken over een eigen energiecentrale en gebruiken biomassa (slib, gras) om de gaskraan zoveel mogelijk dicht te kunnen houden. Afval zetten we in om in onze eigen energiebehoefte te voorzien. We zoeken continu naar manieren om de kwaliteit van onze grondstof oudpapier te vergroten.
Ik ben verknocht aan papier. Er bestaat een grote behoefte aan publicatiepapier ten behoeve van reclamedrukwerk. Ik zie dat mensen uitkijken naar de folders die ze op dinsdag in de bus krijgen. Ze stemmen hun winkelgedrag daarop af. Zodra de hoeveelheid reclamedrukwerk afneemt, loopt de omzet in de winkels terug!

Marcel de Leeuw
1e operator ‘pulp en energie’
Werkt bij Parenco sinds 1999

Marcel de Leeuw