Lees hun verhaal!

‘De kleinste afwijking tast de kwaliteit van papier aan’

Marcel KruitboschNeenah Coldenhove is een innovatieve papierproducent. Op dit moment gooien we hoge ogen met het door ons ontwikkelde transferpapier: papier dat gebruikt wordt bij het bedrukken van bijvoorbeeld skateboards, T-shirts, zonneschermen en gordijnen. Voor dit papier is vanuit alle hoeken van de wereld belangstelling. We exporteren het naar onder andere de Verenigde Staten, Japan en Australië.

De huidige ontwikkelingen in de papierindustrie dwingen ons inventief te zijn en nieuwe toepassingen te bedenken. Dat gaat ons goed af. De concurrentie probeert uiteraard onze producten na te maken, maar kwalitatief komen die producten niet in de buurt van wat wij doen.

Bij papier maken komt veel meer kijken dan mensen zich realiseren. Het is niet slechts het mengen van water en stof en dat zeven, persen en drogen. We werken met hoogwaardige, grote machines die veel van me vragen. Daarnaast produceren we vanzelfsprekend zo energiezuinig mogelijk en werken we (gedeeltelijk) met oudpapier.

Techniek heeft altijd mijn interesse gehad en dat komt me in mijn werk uitstekend van pas. Bij storingen achterhaal ik het liefst zelf de oorzaak. Pas als dat niet lukt, schakel ik de technische dienst in. Om mijn technische kennis op niveau te houden, volg ik regelmatig cursussen en opleidingen. Machines laten zich niet voorspellen: de kleinste afwijking kan de kwaliteit van het papier aantasten. Dat maakt mijn baan afwisselend.

Ik begon bijna tien jaar geleden als uitzendkracht als derde man aan de wikkel. Na een periode als droger werd ik – na diverse modules gevolgd te hebben bij VAPA (opleidingscentrum van de Nederlandse papierindustrie, red.) – in 2009 machinevoerder. Dat symboliseert de cultuur bij Neenah Coldenhove. ‘Als je je ervoor openstelt, krijg je hier zat kansen.’

Pas sinds ik in de papierindustrie werk, realiseer ik me welke prominente rol papier in ons dagelijks leven speelt. Probeer papier maar eens een dag links te laten liggen. Dat is onmogelijk!

Marcel Kruitbosch
Allround machinevoerder
Werkt bij Neenah Coldenhove sinds 2004

Marcel Kruitbosch