Lees hun verhaal!

'Een stoere werkomgeving vol techniek en innovatie: wat wil je nog meer?'

Paolo CaldarellaMijn roots liggen in Italië. In de jaren ’60 kwamen grote groepen Italianen van Sicilië naar Eerbeek om in de papierindustrie te werken. Mijn vader was een van hen. Inmiddels woont hij weer op Sicilië. Elke keer als ik hem bezoek valt me op hoeveel mensen daar DS Smith De Hoop kennen.

Ik begon 11 jaar geleden als reservewikkelaar. Ik kreeg vrij snel handigheid in mijn werk en groeide gestaag door. Ik deed een aantal opleidingen en langzamerhand kreeg ik steeds meer feeling met de machine. Inmiddels ben ik droger, maar mijn ambities reiken verder. Ik hoop in de toekomst de stap naar machinevoerder te maken. Dat is het mooie van deze werkgever: als je ambities hebt en je best doet, kun je flink doorgroeien.

Papier maken is complexer dan gedacht. Een doos of verpakking oogt simpel, maar er komt heel wat bij kijken om die producten te maken. Van een grote hoeveelheid oudpapier maken we nieuw papier. Voor veel mensen is papier vanzelfsprekend: je koopt een nieuwe televisie of iPad en gooit de doos weg. Wat ervoor nodig is om die verpakking te fabriceren realiseert echter vrijwel niemand zich. Ik kan je verklappen dat papier maken een hightech proces is.

Als droger ben ik verantwoordelijk voor het meest energie-intensieve deel van het productieproces. Er is immers veel warmte nodig. De uitdaging is steeds zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Een aantal jaar geleden praatte niemand over energiezuinigheid en was je als werknemer niet in de gelegenheid mee te denken. Dat is nu wel anders: diverse projectgroepen houden zich met milieuzaken bezig en als groep ben je verantwoordelijk voor het zo zuinig mogelijk produceren van papier. Het mooie is: je ziet meteen resultaat van je eigen inspanningen.

Het is steeds lastiger om jonge technici te verleiden tot een loopbaan in de papierindustrie. Tegen hen wil ik zeggen: het ambachtelijke, stoffige imago dat de papierindustrie bij sommigen heeft, komt niet overeen met de realiteit. Het is een stoere werkomgeving waar nieuwe technieken en innovatie aan de orde van de dag zijn. Je hebt veel vrije tijd en de doorgroeikansen zijn groot. Wat wil je nog meer?

Paolo Caldarella
Droger
Werkt bij DS Smith Paper De Hoop sinds 2002

Paolo Caldarella