Lees hun verhaal!

‘Als tiener sleutelde ik aan brommers, nu repareer ik papiermachines’

Reinier Derksen Er is werkelijk geen dag hetzelfde bij Schut Papier. Mijn werkzaamheden variëren van bijvoorbeeld het repareren van pompen tot aan defecten aan de machine. Op dit moment vergt het bevestigen van een kleurenmeting aan een meetframe veel van mijn tijd. Mijn werkzaamheden doe ik meestal alleen, maar ook in teamverband. Soms komen grote defecten voor – bijvoorbeeld in de aandrijving van de pulper – en moet ik een gedeelte van de pulper demonteren. Dat kost al snel een halve dag.

Ook komt het voor dat door middel van een kleine ingreep het probleem opgelost wordt, zoals het bevestigen van een losgeschoten slangetje. De uitdaging van mijn werk zit in het zoeken naar oorzaken van storingen. Soms vind ik die in een paar minuten, soms is het een wekenlange zoektocht. In deze functie kan ik alles kwijt.

Ik heb een aangeboren passie voor techniek. Als tiener sleutelde ik aan brommers, nu aan papiermachines. Techniek boeit me. In mijn middelbareschooltijd liep ik tweemaal stage bij Schut Papier en van het een kwam het ander: inmiddels werk ik hier alweer vijf jaar. Mijn eerste indruk van de papierindustrie was die van een ‘oud ambacht’. Het leek me geen hoogtechnische omgeving. Daar moest ik echter op terugkomen: als je hier als leek binnenwandelt, lijkt het wel abracadabra, maar als je hier werkt, snap je hoe papier maken werkt en hoe machines zich gedragen. Daar komt veel meer natuur- en scheikunde bij kijken dan ik aanvankelijk dacht.

Ik heb de ambitie door te groeien naar een leidinggevende functie, maar voorlopig richt ik me op de werkvloer. Schut Papier biedt haar personeel alle kansen om door te groeien. Wat dat betreft zijn er ruime mogelijkheden.

Misschien printen we iets minder en worden minder kranten gelezen, maar papier verdwijnt nooit. Zeker naar onze producten (zoals kunstenaarspapier, gekleurd papier, technisch of grafisch papier) blijft de vraag bestaan.

Reinier Derksen
Leerlingmonteur
Werkt bij Schut Papier sinds 2008

Reinier Derksen