Lees hun verhaal!

‘We hergebruiken ruim 90 procent van ons water’

Wim Blokker Ik wil niet zeggen dat werken in de papierindustrie mijn roeping is, maar ik ben blij dat ik in deze branche een baan heb. Als ik gasten rondleid door de fabriek, zijn de meeste mensen verbaasd over de snelheid van het proces. Er gaan heel wat monden open. Dat maakt me trots.

Ik weet van tevoren nooit wat de dag brengt. Sturen op variabelen als kleur, helderheid en sterkte bepaalt de kwaliteit van het papier. We proberen zonder storingen kwalitatief hoogwaardige producten te maken en daar draag ik mijn steentje aan bij. Ik zie vrijwel direct resultaat van mijn werk. Als een machine niet doet wat zij zou moeten doen, los ik de problemen op. Vaak zijn dat ‘bekende problemen’, soms echter moet ik flink puzzelen om de oorzaak van een verstoring te vinden. Op die manier ben ik onderdeel van een vlekkeloze productie.

In ons productieproces is zorg voor het milieu een belangrijke pijler. We maken ons papier zo zuinig en milieubewust mogelijk. We letten constant op het water- en energieverbruik. Wist je dat voor de productie van 1 kilo papier 200 liter water nodig is? Daarvan hergebruiken we 183 liter en een deel verdwijnt in het papier. Slechts een klein deel verdampt. Daar zijn we trots op, maar uiteraard streven we ernaar nog zuiniger te zijn met water.

Ik zie mezelf oud worden bij Papierfabriek Doetinchem. De collegialiteit is groot en de sfeer prima. Mijn doel is alle vier onze papiermachines te beheersen en een allround papiermaker te worden.

De toekomst van papier? Die zie ik zonnig tegemoet. Natuurlijk heeft de digitalisering haar invloed, maar verdwijnen doet het niet. In juni ben ik drie dagen op Pinkpop en ik kan je verzekeren: mijn kaartje print ik gewoon op papier!

Wim Blokker
Productieteamassistent
Werkt bij Papierfabriek Doetinchem sinds 2008

Wim Blokker