Suikerbietenpapier

Innovatie

Crown Van Gelder introduceert papier van suikerbietenvezels

Een nieuwe stap in de verduurzaming van het productieproces van papiermaker Crown Van Gelder: papier gemaakt van suikerbietenvezels. Daarmee is zij de eerste partij ter wereld die ‘suikerbietenpapier’ op industrieel niveau produceert. Met deze nieuwe lijn is het bedrijf minder afhankelijk van houtvezels en behaalt zij ten opzichte van traditioneel papier 16 procent milieuwinst. Het papier is per januari 2021 beschikbaar.

Crown Native is ontwikkeld in samenwerking met Royal Cosun. De reststroom uit het productieproces van Cosun vormt een waardevolle grondstof voor het papier. ‘De pulp wordt nu nog vaak verwerkt tot veevoer of biogas’, aldus directeur Miklas Dronkers. ‘Door gebruik in ons papier krijgt het een hoogwaardige toepassing.’

Deze nieuwe papiersoort is het resultaat van twee jaar onderzoek. Het bedrijf zocht naar een gewas dat een deel van de houtvezels in het papier kan vervangen. Crown Native bestaat voor 20 procent uit bietenpulp.

Op die manier ontstaat op meerdere terreinen milieuwinst. Door lokale sourcing zijn veel minder transportbewegingen nodig, waardoor de productie van Crown Native leidt tot een flinke CO2-reductie en minder vorming van fijnstof. Ook is minder water nodig tijdens het productieproces.

Deel deze pagina:

jaarverslag-22-23 Contact

Jaarverslag '22/'23

In ons meest recente jaarverslag lees je het verhaal van elf (voormalig) stagairs die carrière maken in onze bedrijven. Met hen hebben we goud in handen. Veel leesplezier!

VNP van Houtum

Baan of stage in een papier- of kartonbedrijf?

Onze bedrijven staan te springen om nieuw (technisch) talent. Grijp je kans in onze uitdagende wereld!