Papier en karton in Nederland

De papier- en kartonsector in Nederland heeft twintig productielocaties. Deze bedrijven maken papier en karton van wereldklasse en zijn verenigd in branchevereniging VNP: de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken.

De VNP focust op verbinden, verduurzamen en innoveren. Verbinden tussen mensen en hun omgeving, de papierindustrie en de maatschappij is de kernopdracht van de VNP. Om deze verbinding te laten slagen, moet de industrie zich continu verduurzamen en vernieuwen. In deze processen speelt de VNP een stimulerende en ondersteunende rol.

Papier en karton spelen – soms onbewust – een belangrijke rol in ons dagelijks leven. het is een natuurlijk product, dat op een hightech manier wordt gemaakt en overal, 24 uur per dag waarde voor mensen heeft.

Het meest natuurlijke stukje hightech

Iedere dag kom je in aanraking met allerlei hightech producten, alleen zie je dat niet altijd direct. En wellicht ben je je er niet van bewust, maar juist papier wordt op basis van natuurlijke vezels geproduceerd in een super hightech proces. Dat maakt papier zo interessant: puur natuur, geavanceerde technologie en iedereen gebruikt het. Altijd en overal. Hightech was nog nooit zó alledaags!

Stel je eens voor: een dag zonder papier

Papier is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt namelijk op talloze manieren door iedereen gebruikt. Het is de verpakking van onze online-bestelling, we gebruiken het als wc-papier en schrijven er memo’s en lijstjes op. Ook als geld, inpakpapier of als pak hagelslag op de ontbijttafel bewijst het dagelijks zijn waarde. We gebruiken papier vaak zonder erbij stil te staan, terwijl het best iets bijzonders is.

Crown Van Gelder VNP

“Onze sector levert een belangrijke bijdrage aan de economie van de toekomst“

Bijzonder natuurlijk

De papier- en kartonsector in Nederland is koploper op het gebied van recycling en hergebruik. Dat komt door de grootschalige inzameling van oud papier door de consument en de inzet van voornamelijk oud papier als grondstof in ons productieproces. Vezels kunnen vele malen hergebruikt worden: zo blijven ze lang onderdeel van onze kringloop. Onze sector levert een belangrijke bijdrage aan de economie van de toekomst die is gebaseerd op circulariteit en hergebruik.

Grenzen doorbreken

Ons streven naar verduurzaming leidt tot spannende combinaties van onverwachte nieuwe grondstoffen en geavanceerde hightech processen. De papierindustrie doorbreekt continu de grens van de techniek op verrassende wijze. Er wordt geëxperimenteerd met hernieuwbare grondstoffen zoals suikerbieten, tomatenstengels en gras: voorheen afval, tegenwoordig waardevolle grondstof!

Daarnaast wordt hard gewerkt aan efficiënter gebruik van energie en materialen, zoals in de vorm van energieneutrale en waterarme productietechnologie. Deze ontwikkelingen maken de papier- en kartonsector tot een bloeiende bedrijfstak, waarin vierduizend professionals – op veilige wijze – werken aan de producten van vandaag en morgen. Een interessante en uitdagende omgeving!

jaarverslag-22-23 Contact

Jaarverslag '22/'23

In ons meest recente jaarverslag lees je het verhaal van elf (voormalig) stagairs die carrière maken in onze bedrijven. Met hen hebben we goud in handen. Veel leesplezier!

VNP van Houtum

Baan of stage in een papier- of kartonbedrijf?

Onze bedrijven staan te springen om nieuw (technisch) talent. Grijp je kans in onze uitdagende wereld! 

Gerelateerd

Jaarverslagen