Zoek
DJP-De Hoop machinepark

Innovatie

ELECTRIFIED: elektrische technologie moet leiden tot energiebesparing bij productie papier en karton

Wetenschappers van Nederlandse universiteiten werken samen aan de ontwikkeling van doorbraaktechnologieën in de industrie door de krachten van elektriciteit en elektrische velden te gebruiken: het ELECTRIFIED-project. De huidige droogprocessen om bijvoorbeeld papier of melkpoeder te maken, gebruiken lucht of stoom en zijn daardoor energie-intensief. Deze techniek moet daar verandering in brengen. 

Maarten Schutyser, onderzoeker bij Levensmiddelen Proceskunde aan Wageningen University & Research, is ervan overtuigd dat elektrische krachten droogprocessen versnellen met veel minder energieverbruik. Hiervoor wordt een nieuwe term geïntroduceerd: ELECfficiency. Deze verwijst naar een volgende – veel energie-efficiëntere – generatie geëlektrificeerde processen.

Sleutelrol

Drogen speelt een sleutelrol in de productie van allerlei producten, zoals papier en karton. ‘Je kunt hernieuwbare elektriciteit een-op-een gebruiken voor deze processen, alleen verbetert dit de energie-efficiëntie niet’, vertelt Schutyser. ‘Daarom richten wij ons op de unieke eigenschappen van elektriciteit om het mechanisme van waterverwijdering fundamenteel te veranderen, zodat ontwateringsprocessen efficiënter worden.’

Annita Westenbroek, innovatiemanager van de VNP, is eveneens enthousiast: ‘Om als sector op competitieve wijze CO2-neutraal te worden zullen we elektrisch aangedreven processen moeten hebben die veel minder energie nodig hebben dan de huidige. Omdat elektriciteit een zeer hoge exergie heeft, is het beter deze direct in te zetten en niet te downgraden tot stoom. Wij zijn heel blij dat het Electrified-consortium deze technologieën gaat ontwikkelen. Hiermee reduceren we niet alleen ons energieverbruik drastisch, maar verdwijnt ook de kenmerkende waterdamppluim van onze fabrieken.’

Samenwerkingsverband

ELECTRIFIED is een samenwerking tussen vijf universiteiten – Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft, Universiteit Twente, Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research – en acht bedrijven: Avebe, ANDRITZ, Cosun, Corbion, DSM, MEAM, The Protein Brewery en de VNP. 

Deel deze pagina:

OMSLAG LOS

Jaarverslag '23/'24

In dit jaarverslag klappen we uit de school over de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en onze sector. Veel leesplezier!

VNP van Houtum

Baan of stage in een papier- of kartonbedrijf?

Onze bedrijven staan te springen om nieuw (technisch) talent. Grijp je kans in onze uitdagende wereld!