Kartonproducent Eska en haar partner Paques Biomaterials ondertekenen een memorandum of understanding voor de bouw van de eerste full-scale fabriek voor de productie van polyhydroxyalkanoaat (PHA) uit papierproceswater. Beide partijen treffen het komende jaar alle voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om midden volgend jaar een investeringsbeslissing te nemen voor de bouw van de fabriek in Hoogezand.
‘We streven er voortdurend naar onze emissies naar de omgeving te verlagen: deze keuze past daar perfect bij. Onze fabrieken zijn al meer dan een eeuw sterk verweven met de lokale omgeving en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Met de nieuwe fabriek gaan we ons proceswatersysteem reinigen waarmee we de leef- en werkomgeving aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd een natuurlijk alternatief voor plastic produceren’, vertelt Bert Bodewes, manager Corporate Social Responsibility van Eska.
‘Bij alles wat we doen zoeken we naar circulaire oplossingen die echt goed zijn voor de maatschappij. Daarom hebben wij ervoor gekozen ’s werelds eerste industriële waterbehandeling te realiseren, die zowel het proceswater schoon houdt als PHA maakt. Ons proceswater bevat een waardevolle organische reststroom, die nog nauwelijks wordt gevaloriseerd.
Deze ontwikkeling draagt tevens bij aan een circulaire papier- en kartonsector, omdat PHA ook toegepast kan worden als bio-afbreekbare barrièrecoating of lijm in onze producten. Als wij met ons eigen proceswater PHA produceren en het vervolgens in onze eigen producten toepassen, is dat natuurlijk de ultieme vorm van circulariteit’, aldus Bodewes.
Voor Paques Biomaterials is dit een grote stap richting opschaling. ‘We werken sinds 2014 samen met Eska en het is geweldig de samenwerking te bezegelen’, aldus medeoprichter René Rozendal. ‘Deze ontwikkeling is een wereldwijde primeur in de PHA-industrie, maar ook voor de papiersector. Met het produceren van PHA uit het proceswater creëer je waarde met waterbehandeling. Bovendien is het bijzonder interessant voor bedrijven die net als Eska willen werken aan zero liquid discharge-oplossingen.’