Machine CVG

Doorstart CVG een feit – faillissement schokt papierwereld


Begin maart bereikte ons het fantastische nieuws dat papierfabriek Crown Van Gelder een doorstart maakt onder de vleugels van het Amerikaanse bedrijf EPAC technologies. Het merendeel van het personeel blijft behouden. Wij wensen Crown Van Gelder een gezonde, succesvolle toekomst!

Op 23 januari bereikte ons het trieste bericht dat papierfabrikant en VNP-lid Crown Van Gelder in Velsen-Noord een faillissementsaanvraag heeft ingediend bij de rechtbank in Haarlem.

In de eerste plaats willen we laten weten dat we meeleven met de medewerkers van Crown Van Gelder: hopelijk volgt een doorstart van de fabriek en zo niet dan wensen wij hun een fijne toekomst bij een andere werkgever. Crown is een sociaal, coöperatief bedrijf dat oog heeft voor de gezamenlijke belangen van papier- en kartonbedrijven.

In Nederland maken zeventien bedrijven op twintig locaties papier en karton van uitmuntende kwaliteit. De hoge energieprijs is een blok aan het been voor een groot aantal fabrieken. Er zijn meerdere bedrijven die een machine stilzetten toen de energie- en grondstofprijs op z’n hoogtepunt was, maar inmiddels draaien fabrieken en machines weer zoals voorheen.

In Nederland is de (politieke) steun voor de energie-intensieve industrie minimaal. Landen om ons heen tuigen wel steunpakketten op voor de industrie en dat heeft een negatieve impact op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Dezelfde producten zijn als gevolg daarvan in het buitenland (Duitsland, Frankrijk) inmiddels flink goedkoper. In onze ogen is een gelijk Europees speelveld urgenter dan ooit.

Crown Van Gelder is een middelgroot bedrijf binnen de Nederlandse papierfamilie. Er werken ruim 200 mensen. Wrang is dat juist Crown Van Gelder zich onderscheidt op het vlak van verduurzaming. Het onlangs geïntroduceerde suikerbietenpapier Crown Native is daar een mooi voorbeeld van.

Deel deze pagina:

jaarverslag-22-23 Contact

Jaarverslag '22/'23

In ons meest recente jaarverslag lees je het verhaal van elf (voormalig) stagairs die carrière maken in onze bedrijven. Met hen hebben we goud in handen. Veel leesplezier!

VNP van Houtum

Baan of stage in een papier- of kartonbedrijf?

Onze bedrijven staan te springen om nieuw (technisch) talent. Grijp je kans in onze uitdagende wereld!